Röntgendiagnostiek

Waarom een röntgenfoto?

Bij bepaalde problemen is het noodzakelijk om een röntgenfoto te maken van uw huisdier. De redenen om zo’n foto te maken kunnen verschillend zijn: zijn er aanwijzingen dat het bot gebroken is, er een scheurtje in het bot zit, er een steentje in de blaas zit, er iets in de maag zit, zijn de heupen wel goed, hoe is het met de rug, is het hart vergroot, enzovoorts, enzovoorts. Wij kunnen ontzettend veel informatie uit een röntgenfoto halen om tot een diagnose te komen.

Het Röntgenapparaat

Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?
Voor het maken van een foto zijn röntgenstralen nodig, deze kunnen gevaarlijk zijn. Maar voor het maken van een of meerdere foto’s van uw huisdier gebruiken we maar een  lage dosering van die stralen. Wij dragen hierbij uiteraard uitgebreid beschermende kleding: een loodschort met daarop een badge die per persoon de straling registreert. Daarnaast dragen we nog loodhandschoenen en een schildklierbeschermer. De foto’s worden genomen in de speciale röntgenruimte waarvan de wanden met lood bekleed zijn. We hebben een zeer uitgebreide röntgentafel die alle kanten kan opschuiven zodat het dier zo minimaal mogelijk zelf verschoven hoeft te worden. De kwaliteit van ons röntgenapparaat is hoog, waardoor de veiligheid ook gewaarborgd kan worden.
Het nemen van de röntgenfoto neemt bij een meewerkend dier niet zo heel veel tijd in beslag. De voorbereiding om tot het maken van een foto te komen en het ontwikkelen van de foto duurt vaak langer. Het nemen van een foto is nauwelijks belastend voor uw dier.

Er zijn altijd twee personen aanwezig voor het maken van een röntgenfoto. Het is ook mogelijk voor de eigenaar om erbij te zijn. Bij sommige dieren is het maken van een foto zonder roes niet mogelijk zonder de baas erbij, soms zelfs niet mét de baas erbij. Hierover later meer. Je moet boven de 18 jaar zijn om een röntgenruimte te mogen betreden.

Met onze grote ervaring op het gebied van het maken van röntgenfoto’s hebben we een buikfoto binnen een minuut gemaakt. En voor het dier is juist deze snelheid zo belangrijk.

Het ontwikkelen van de foto duurt een paar minuten, daarna wordt de foto op een speciale lichtbak gehangen. De arts wordt er dan bij geroepen om de foto te beoordelen. De foto laten we ook altijd aan de eigenaar zien zodat deze begrijpt en ziet wat er op dat moment wel of niet met zijn/haar dier aan de hand is.

Speciale foto’s

CONTRASTOPNAME
Soms is het nodig om een contrastopname te maken. Als we bijvoorbeeld willen weten of de blaas nog heel is na een auto ongeluk, dan spuiten we vloeistof in de blaas. Je kunt dan op de foto heel duidelijk zien dat er bijvoorbeeld contrastvloeistof uit de blaas lekt bij beschadiging van de blaaswand. Of om longembolie vast te stellen brengen we een contrastmiddel in een bloedvat. Via de circulatie bereikt dit de longen. Contrastopnames kunnen nog in veel meer gevallen ingezet worden. Wanneer we de verdenking hebben op een afwijking in de slokdarm bijvoorbeeld, of wanneer we het gehele maagdarmkanaal willen beoordelen. Je hebt verschillende soorten contrast middel: middelen die je in de blaas/bloedvat kunt brengen en middelen die je via de bek toedient. Dit laatste dienen we toe door het te mengen met vloeibare voeding. Dit geven we dan in de bek van het dier en maken direct de foto’s indien het om de slokdarm gaat. Soms moeten we een bariumdoorloopserie maken als we iets over het functioneren van het maagdarmkanaal in zijn totaliteit willen weten. Zo’n serie neemt een dag of een dagdeel in beslag, waarbij we elk uur of elke twee uur (afhankelijk van het exacte doel van de serie) een foto maken.

HEUPFOTO’S
In onze kliniek worden zeer regelmatig heupfoto’s voor behendigheid gemaakt. Vanwege onze grote ervaring met het maken van röntgenfoto’s van de heupen, behoeft uw hond hiervoor meestal niet onder narcose.

Vanaf maart 2012 maken wij officiële HD en ED foto’s. Het gaat hierbij om foto’s van de heupen ( ook wel HD foto’s genoemd) en foto’s van de ellebogen (ook wel ED foto’s genoemd). Wij hebben al jarenlange ervaring met het maken van deze foto’s, maar we zijn nu officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer en met onze digitale röntgenapparaat zijn we er helemaal klaar voor.
Wij vinden het erg belangrijk dat wij hierdoor een steentje bij kunnen dragen aan de kwaliteit binnen de hondenfokkerij.
Voor het maken van de foto’s of meer informatie kunt u bellen, vraag dan naar Paula Hendriks of Erlyn Vloemans.

TANDHEELKUNDIGE FOTO’S
In onze kliniek hebben we een speciaal tanden röntgenapparaat. Zo kunnen we het gebit van het dier mooi in beeld brengen indien we aanwijzingen hebben dat er problemen van het gebit spelen. Goede röntgendiagnostiek van de bek is essentieel om tot een goede differentiële diagnose te komen. Speelt er een ‘onschuldige’ kieswortel-ontsteking of moeten we toch denken aan een tumor.

Foto’s doorsturen naar collega.
Het beoordelen van een röntgenfoto is niet eenvoudig. Het is niet voor niets dat er specialisten in Nederland zijn die zich de gehele dag met deze tak van de diergeneeskunde bezighouden. Ondanks onze grote ervaring op dit gebied, willen wij graag zekerheid en bevestiging van hetgeen wij waarnemen. Bij de geringste twijfel over de beoordeling van een röntgenfoto sturen wij deze altijd door naar de specialist. Dit doen wij ook als we vermoeden dat het om een erfelijk probleem gaat en er dus derden bij betrokken zijn. In dergelijke gevallen is een specialistische beoordeling ook belangrijk. Bij zeer ernstige problemen kan de uitslag van de foto’s dezelfde dag nog binnen zijn. Hiertoe digitaliseren wij de foto’s en sturen de foto via de e-mail naar de specialist. Meestal hebben wij nog dezelfde dag het antwoord.

Wel of niet narcose?
Wanneer het vanwege een té onrustig dier niet lukt om de gewenste positie te fotograferen, moeten wij wel besluiten tot het geven van een 'roesje'. Wij werken met middelen die in het bloedvat gespoten kunnen worden. Als de foto gemaakt is, geven wij een tegenmiddel, waardoor uw dier gaat weer lopend mee naar huis gaat. Wij streven er natuurlijk naar om zo min mogelijk dieren onder narcose te leggen. Van een bewegend dier kun je geen goede röntgenfoto maken en we moeten dan wel de beslissing nemen om een lichte narcose te geven. Hierbij kijken we natuurlijk wel altijd eerst de patiënt helemaal na, om er zeker van te zijn dat we onder geen beding de patiënt in gevaar brengen. Ook het nemen van een foto moet ethisch verantwoord zijn en moet uw dier geen onnodige pijn of ernstige stress bezorgen. Een en ander wordt per individuele patiënt steeds weer zorgvuldig beoordeeld.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring