Osteopathie

Dierenarts Chantal Kurvers heeft zich toegelegd op de osteopathische behandeling van uw huisdier. Zij heeft als één van haar werkplekken onze kliniek uitgekozen. Zij werkt op afspraak binnen onze kliniek vanuit haar eigen osteopathie bedrijf. Wij zijn daar erg trots op. Het voegt heel veel toe aan de behandelmogelijkheden van ieder gezelschapsdier.

Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele (door de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaal benadering van het probleem. Daarvoor worden 3 systemen onderzocht:
1. Het bewegingsapparaat (wervelkolom, botten, gewrichten en spieren).
2. Het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel).
3. Het craniosacrale systeem (schedel, hersenvliezen, ruggenmergvliezen en hersenvocht).

Het principe dat de osteopathie het lichaam als een eenheid beschouwt, geldt voor alle dieren. De 3 genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.
Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest van het lichaam. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging geblokkeerd is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn of haar handen. Er wordt los gemaakt wat los moet zitten, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam hersteld wordt.
Problemen bij honden en katten waarbij osteopathie zinvol is:
- rug- en/of halsproblemen
- niet lekker in het vel zitten
- pijn bij aanraken of borstelen
- trauma
- gedragsverandering, bijvoorbeeld geen zin meer om naar buiten te gaan
- onregelmatigheden in het lopen
- slepen met de poten
- onvoldoende herstel na ziekte of operatie (denk ook aan verklevingen in de buik)
- frequent last hebben van buikklachten (diarree, obstipatie)

De behandeling begint met een onderzoek, waarbij het hele dier nagekeken wordt. Wanneer er blokkades gevonden worden, wordt het dier met manuele technieken behandeld. De meeste dieren laten dit probleemloos toe. De behandeling duurt ongeveer een half uur. Bij honden en katten kan het nodig zijn om meerdere keren te behandelen.
Voor honden geldt dat zij na de behandeling het 5-7 dagen rustig aan moeten doen. De hond mag natuurlijk wel uitgelaten worden, maar fanatiek sporten of wild spelen moet zoveel mogelijk vermeden worden.
Ook kunt u uw dier preventief laten onderzoeken en behandelen om bovenstaande klachten te voorkomen. Voor meer informatie over osteopathie zie www.osteopathievoordieren.nl.

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u Chantal bellen op telefoonnummer 06-44147563.
U kunt gewoon in uw vertrouwde Dierenkliniek Zuiderkaag terecht.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring