Anesthesie

Dagelijks gaan er in onze kliniek vele patiëntjes onder narcose. Gelukkig worden ze ook altijd weer goed wakker. Het lijkt misschien simpel, maar er komen veel zaken bij kijken.


Sommige dierenartsen geven een (vervelende) prik in de bilspier, hopende dat het diertje gaat slapen en blijft slapen zolang zij bezig zijn met een procedure, vaak een operatie. Niet zelden is er dan niemand die op het diertje let. Als de patiënt op tafel begint te spartelen, wordt er extra gedoseerd. Soms werkt dit…

Wij doen het anders…

Van te voren doen we een pre-anesthetisch onderzoek, dat wil zeggen dat we eerst het diertje grondig onderzoeken, met name het hart wordt goed beluisterd. Daarnaast informeren we bij de eigenaar of er nog dingen zijn die we moeten weten: toont het dier ziekteverschijnselen, is hij/zij overgevoelig voor bepaalde medicijnen, enzovoorts. Als dieren wat ouder zijn of in minder goede conditie verkeren, dan adviseren wij om, voordat het dier onder narcose gebracht wordt, een bloedonderzoek te doen. Hierbij controleren we dan de belangrijkste parameters zoals de lever, de nieren, eiwitten en glucose. Mochten de gevonden waardes afwijkingen vertonen, dan kunnen we daar rekening mee houden tijdens de narcose. Soms moeten we eerst een gerichte behandeling instellen, of nader onderzoek doen. Alle dieren worden op de dag zelf zorgvuldig gewogen, zodat de dosering exact op uw dier afgestemd kan worden. Tenslotte zijn er nog bepaalde rassen die bijzondere aandacht nodig hebben met betrekking tot de narcose, ook hier houden wij uiteraard ten allen tijde rekening mee.

Wij gebruiken de meest veilige producten. Het liefst werken we met middelen die tégen te spuiten te zijn, dat wil zeggen dat er een ander product is dat gegeven kan worden om de werking van het narcosemiddel op te heffen. Hierdoor wordt een narcose controleerbaar.

Dan de route: de meeste dieren krijgen bij ons een infuus in hun pootje, deze staat direct in verbinding met een bloedvat. Op deze manier kun je het snelst het effect van een middel zien en kun je het nauwkeurigst doseren. Geheel aangepast aan de individuele patiënt dus. Geen standaard dosering op basis van een schatting van het gewicht.

Via dit infuus krijgt het dier ook vocht en als dat nodig is medicatie zoals antibiotica, pijnstilling en antibraak. Na de eerste dosis narcosemiddel wordt het dier geïntubeerd, dat wil zeggen: hij of zij krijgt een buisje in de luchtpijp, zodat er een vrije passage van lucht is. Aan deze tube kunnen wij dan onze gasnarcose aansluiten. Op die manier krijgt het dier 100% zuurstof, kunnen we beademen, kunnen we gasanesthesie geven en meten wij verschillende parameters om de algehele toestand van het dier dat onder narcose ligt in te kunnen schatten. Omdat de chirurg en zijn/haar assistent zich volledig moeten kunnen concentreren op de ingreep, is er een anesthesist aanwezig die al deze waarden in de gaten houdt en ervoor zorgt dat het dier de juiste hoeveelheden narcosemiddelen krijgt. Niet teveel, niet te weinig. Wij zijn dus altijd met drie personen aanwezig in de operatiekamer: de chirurg, de chirurgie- assistent en de anesthesist.

Er wordt zeer veel aandacht aan pijnbestrijding besteed. Zowel vóór, tijdens als ná de operaties. Het verhaal dat een dier niet teveel ofwel geen pijnstilling moet krijgen, omdat hij of zij het dan gaat overbelasten, dateert ongeveer uit de vorige eeuw. Dieren hoeven geen pijn te lijden, dit is in geen geval acceptabel.

Tijdens narcose vallen de mechanismen stil die er normaal voor zorgen dat het dier zijn lichaamstemperatuur behoudt. Het is dus erg belangrijk het dier op temperatuur te houden. Dit houdt in ieder geval in dat er efficiënt en snel gewerkt wordt door een deskundig chirurgisch team. Verder is de operatietafel verwarmd via een elektrisch element. Er kunnen eventueel verwarmde infusen gegeven worden en de patiënt dient tijdens het bijkomen in een warme omgeving te verblijven. Bij ons is de ligplaats voorzien van een warmtemat, snuggles, warmte-packs en/of dekentjes. Tijdens het bijkomen wordt de patiënt bewaakt. Elke 5 minuten worden de slijmvliezen, de circulatie, de ademhaling en de temperatuur gecontroleerd. Deze gegevens worden bijgehouden op een recovery-formulier. Deze gegevens worden in de patiëntenkaart verwerkt zodra de patiënt naar huis gaat.

Onze patiënten gaan pas naar huis als ze goed wakker zijn, een goede lichaamstemperatuur hebben en zelf kunnen lopen. De eigenaren krijgen een uitgebreide ‘nazorg brief’ mee met veel belangrijke informatie en richtlijnen voor de eerste dagen post-operatief. De dag van chirurgie is namelijk niet alleen voor het dier spannend, maar ook voor de baasjes. Het wil dus wel eens gebeuren dat niet alle informatie die door de dierenarts of de assistente verteld wordt bij het ophalen van hun diertje onthouden wordt. De ‘nazorg brief’ helpt daarbij.

Aan het einde van de dag worden alle operatie patiënten van die dag gebeld. Op deze manier sporen we eventuele problemen vroeg op en kunnen de mensen nog vragen stellen, die ze overdag in alle drukte en emoties vergeten zijn.

U merkt dat wij zeer veel zorg besteden aan de anesthesie en aan het gehele traject rondom de chirurgie en dus ook de anesthesie. Bij iedere operatie zijn steeds veel mensen betrokken, zowel tijdens de voorbereiding, de chirurgie zelf, als tijdens de bewaking na de operatie. De wetenschap dat er een kundige anesthesist is, die zich enkel en alleen met uw dier bemoeit en niet van zijn/haar zijde wijkt totdat deze weer goed bij kennis is, is een geruststellende gedachte.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring