Voeding konijn

Konijnenvoeding


Uw konijn doet de hele dag niets anders dan gebakken lucht eten. Gebakken lucht zit in de brokjes die het fantastische kleurenspel verzorgen van uw gemengde konijnenvoer. Als u tot de nette eigenaren behoort die zeer vaak het voer ververst, zult u steeds weer het oude voer verwijderen en nieuw mengvoer toevoegen. Uw konijn zal weer de gekleurde niets bevattende brokjes tot zich nemen en uiteindelijk voedingstekorten krijgen. Vaak vertaalt dit zich bij een konijn in het niet meer eten van zijn nachtontlasting; de plantenbestanddelen hebben 2x een gang door het maagdarmkanaal nodig om optimaal te worden benut, vandaar het opboeren en herkauwen door ene koe, vandaar het opeten van de plakkerige ontlasting door een konijn. Door voedingstekorten stoppen konijnen dus met dit gedrag, waardoor ze nog meer tekorten krijgen: kortom, een spiraal naar beneden.

Uw konijn moet dagelijks 25 gram per kilogram lichaamsgewicht aan brok krijgen (bruine brokjes, gewoon bij elke dierenwinkel te krijgen: ook wel krachtvoer of bix genoemd). Wij hebben goede ervaringen met de konijnenvoeding van Trovet. Bij ons te verkrijgen in 275 gram en 2.5 kg zakken. Verder is het belangrijk om dagelijks veel vers hooi (mooi groen hooi) in het hok te leggen, hier haalt hij zijn vezels uit, belangrijk voor een goede werking van het maagdarmkanaal. Denk ook aan vers water: dagelijks verversen; spoel ook regelmatig de flesjes goed om. Tenslotte wil uw konijn graag dagelijks wat groenvoer: alles wat voor de voet komt eigenlijk. Denk nu niet: ik geef hem drie weken lang elke dag andijvie en vervolgens ga ik ineens op de sla over. Deze voerwisselingen kan uw konijn niet aan. Het is veel beter om dagelijks wat anders te geven, zodat uw konijn went aan diversiteit in het groenvoer. Geeft u al langere tijd bijvoorbeeld andijvie, blijf dit dan gewoon geven en ga niet ineens diversiteit aanbrengen, het is niet absoluut noodzakelijk dat hij elke dag wat anders krijgt; de basis is hooi, brok en vers water. Groenvoer is goed als toevoeging, maar kijk uit voor snelle wisselingen hierin.
Hieronder een lijstje van geschikte en ongeschikte groenten, kruiden en fruit.


Geschikte groenten:
    - Broccoli     (bladeren en topjes)
    - Boerenkool
    - Paksoy
    - Andijvie
    - Peterselie     (niet teveel van geven)
    - Selderij     (takjes)
    - Mosterdblaadjes
    - Romeinse sla
    - Basilicum
    - Waterkers
    - Wortel + lof
    - Witlof
    - Spinazie      (zeer beperkt geven ivm oxaalzuur)
    - Paardebloemen
    - Zuring      (zeer beperkt geven ivm oxaalzuur)
    - Weegbree     (bijvoeding, goede darmwerking)
    - Wilde achillea     (bijvoeding)
    - Komkommer
    - Paprika
    - Spruitjes

NIET geschikte groenten:
    - Bieslook
    - Prei
    - Ui
    - Alle soorten bonen en erwten
    - Rabarber     (heel giftig, dodelijk)
    - Vaste kool zoals rode kool
    - Aardappelen en aardappelschillen
    - Avocado
    - Courgette
    - Aubergine
    - Rode bieten
    - Pitten van diverse groentes

Geschikt fruit:  LET OP, MET MATE GEVEN IVM HOOG SUIKERGEHALTE WAARDOOR GASVORMING EN DIARREE KUNNEN ONTSTAAN!!
    - Appel
    - Banaan    (let op, bevat veel calcium, heel weinig geven)
    - Watermeloen
    - Aardbei
    - Kiwi
    - Perzik
    - Mango
    - Stukje mandarijn
    - Peer
    - Kers
    - Framboos
    - Kruisbes
    - Bosbes
    - Zwarte bes
Geschikte kruiden:
    - Pepermunt
    - Peterselie
    - Dille
    - Basilicum
    - Lavas      (ook wel bekend als de maggiplant)


Geschikte onkruiden:
    - Paardebloemblad
    - Gras
    - Weegbree
    - Herderstasje
    - Madeliefjes
    - Gedroogde brandnetel
    - Verse takken van de wilgenboom, onbespoten fruitbomen, beukenboom, hazelaar, esdoorn, els en es.

GRAS: Gras is bijzonder goed groenvoer voor konijnen omdat het veel vocht bevat en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft.
Maar ook aan gras moet je je konijn laten wennen. Geef eerst een paar sprietjes en bouw dat langzaam op zodat u eventueel een ren op het gras kan zetten.
In het voorjaar als de eerste grassprietjes doorkomen is het erg verleidelijk om met het mooie weer uw konijn in de ren op het gras te zetten. Doe dit echter niet. Het gras is te eiwitrijk en kan voor darmproblemen zorgen. Beter is het om het gras eerst één of tweemaal te maaien alvorens het aan het konijn te geven. Dit geldt zowel voor jongere als oudere konijnen. Het gemaaide gras niet aan het konijn geven want het gras broeit snel en geeft anders gasvorming in de maag. Dit noemen we ook wel tympanie, een dodelijke ziekte.
Uiteraard mag het gras ook niet bespoten zijn met giftige middelen en mag het niet vervuild zijn door andere dieren in verband met wormbesmetting.

De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50-100 gram per kilogram konijn per dag.  Het beste is om een konijn zo gevarieerd mogelijk groenvoer aan te bieden. Van meerdere soorten een kleine hoeveelheid en niet een grote hoeveelheid van één soort.  Bij een heel jong konijntje kunt u het beste beginnen met wat selderij en wat peterselie.

Heeft uw konijn ondanks al uw goede maatregelen toch een keer dunne ontlasting of eet hij zijn nachtontlasting niet op, dan heeft hij iets onder de leden waarvoor diergeneeskundig behandelen vaak nodig is. Bedenk in ieder geval altijd: de achterkant moet schoon zijn, zeker in de zomer als er veel grote groene vliegen zijn.  Zie ook het stukje: madenziekte-myasis.

Heeft uw konijn problemen en hij moet medicijnen slikken, dan is het altijd goed om 5 dagen lang protexin professional te geven door het drinkwater. Dit ondersteunt de functie van het maagdarmkanaal van uw konijn. Een alternatief hiervoor is biogarde yoghurt. Deze beide middelen zijn vergelijkbaar met Yacult voor de mensen,  ze moduleren en verzorgen de darmflora van uw konijn.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring