Overgewicht hond en kat

HOEZO TE DIK??


Heel veel honden en katten in Nederland zijn te dik. Maar wanneer is uw dier nou te dik? Wat kunt u er aan doen? Wat zijn de gevolgen van het feit dat uw dier last heeft van overgewicht?

Doe de Slim Fit test:

- Zijn de ribben van uw huisdier niet of nauwelijks meer te voelen omdat ze bedekt zijn met vetweefsel? JA/NEE

- Is de taille achter de ribben van uw huisdier van bovenaf gezien minder goed zichtbaar? JA/NEE

- Is uw huisdier gecastreerd/gesteriliseerd? JA/NEE

- Is uw huisdier minder actief en speels geworden zonder aanwijsbare reden? JA/NEE

- Is uw huisdier sneller buiten adem na lichamelijke inspanning? JA/NEE

- Heeft uw huisdier sneller last van de warmte? JA/NEE

- Voor de hond: hijgt hij meer dan normaal? JA/NEE

- Voor de kat: heeft hij meer moeite met zijn vachtverzorging? JA/NEE

Wanneer u twee of meer vragen met ja heeft beantwoord, dan kan uw hond of kat last hebben van overgewicht. Vraag de dierenarts of assistente om advies.

Overgewicht bij de kat
Bij ongeveer 35 % van de katten in Nederland is sprake van overgewicht of vetzucht.
Soms is overgewicht heel duidelijk te zien aan het lichaam van de kat. Verder slaapt een kat met overgewicht erg veel en kan hij zichzelf vaak minder goed verzorgen.
Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door teveel eten in combinatie met te weinig beweging. Voor veel huiskatten staat de hele dag een bakje met brokjes klaar. De meeste katten zijn echter niet meer gewend om te eten naar behoefte zoals in de natuur en eten daardoor te veel. Daarnaast hebben veel huiskatten niet de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te uiten. Dit kan een reden zijn voor stress. Overmatig eten is voor een kat een manier om met deze stress om te gaan.

Door castratie/sterilisatie treedt er een verandering in de hormoonhuishouding op. Dit heeft tot gevolg dat een kat zwaarder kan worden terwijl hij dezelfde hoeveelheid eten blijft krijgen als voor de operatie.
Ook wordt de gecastreerde/gesteriliseerde kat vaak minder actief waardoor hij in verhouding nog minder energie nodig heeft.

Zeldzame oorzaken van overgewicht zijn bepaalde aandoeningen zoals schildklier- en hormoonproblemen of medicijngebruik.

Risico’s van overgewicht
Te zware katten leven over het algemeen korter en zijn vaak minder gezond, minder actief en voelen zich minder prettig dan katten met een normaal gewicht. Overgewicht kan bovendien leiden tot de volgende problemen:

1. Diabetes mellitus (suikerziekte).
2. Longaandoeningen.
3. Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen.
4. Verminderd uithoudingsvermogen.
5. Sneller last hebben van de warmte.
6. Slechte huid- en vachtconditie.
7. Verminderde weerstand tegen infecties.
8. Hart- en ademhalingsproblemen.
9. Grotere risico’s bij operatie en narcose.
10. Leveraandoeningen, o.a. leververvetting bij vasten.

Om een kat met overgewicht te laten afvallen is niet makkelijk. Maar zeker de moeite waard na het lezen van het bovenstaande rijtje met risico’s. U kunt dit doen door uw kat minder eten te geven en er daarnaast voor te zorgen dat hij meer gaat spelen om zijn energieniveau wat op te krikken. Een goed hulpmiddel is het geven van dieetvoeding en het stimuleren van beweging doormiddel van spelen of spelletjes.


Wij gebruiken in de praktijk de voeding van Royal Canin, Hill’s, en HPM voor overgewicht. We hebben zowel de dieetlijn als de gewone voerlijn in huis, zodat er makkelijk en zonder problemen overgestapt kan worden.
Een dieet om af te vallen hebben wij in brok vorm en zakjes natvoer.

Heeft u vragen over de voeding of andere zaken, neem dan gerust contact met ons op. De assistentes die actief bezig zijn met de begeleiding van afvallen zijn Myrthe en Amanda.


Overgewicht bij de hond
Bij ongeveer 45 % van de honden in Nederland is sprake van overgewicht. Overgewicht wordt vaker gezien bij bepaalde rassen, oudere honden, gecastreerde of gesteriliseerde honden en honden met een aangeboren aanleg.
Soms is overgewicht heel duidelijk zichtbaar aan het lichaam van de hond. Verder is een hond met overgewicht vaak moeilijker aan te zetten tot bewegen, of het dier is sneller buiten adem tijdens inspanning.

Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door teveel eten in combinatie met te weinig bewegen. Vooral tussendoortjes zijn funest. Zeldzame oorzaken van overgewicht zijn bepaalde aandoeningen zoals schildklier- en hormoonproblemen, of medicijngebruik.

Na castratie of sterilisatie kan een hond wat minder actief worden en dus minder energie nodig hebben. Ook kan de verandering in de hormoonhuishouding, die door de castratie/sterilisatie optreedt, tot gevolg hebben dat het dier snel zwaarder wordt wanneer de hoeveelheid voeding en tussendoortjes niet wordt aangepast.

Risico’s van overgewicht
1. Leveraandoeningen.
2. Diabetes mellitus (suikerziekte).
3. Slechte huid- en vachtconditie.
4. Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen.0
5. Grotere risico’s bij operatie en narcose.
6. Sneller last hebben van de warmte.
7. Verminderde weerstand tegen infecties.
8. Hart- en ademhalingsproblemen.

Een hond met overgewicht laten afvallen is niet makkelijk. Zeker niet als het dier een sterke drang van bedelen heeft. Maar het is zeker de moeite waard na het lezen van het bovenstaande rijtje met risico’s. U kunt uw hond laten afvallen door minder eten te geven en er daarnaast voor te zorgen dat hij zoveel mogelijk beweging krijgt om zijn energieniveau wat op te krikken. Een goed hulpmiddel is het geven van dieetvoeding en het stimuleren van beweging doormiddel van spelen of spelletjes en natuurlijk heerlijk wandelen in het bos of op het strand. Afval diëten zijn verkrijgbaar in brok of in vers vlees van RAW.


Heeft u vragen over de voeding of andere zaken, neem dan gerust contact met ons op. De assistentes die actief bezig zijn met de begeleiding van afvallen zijn Myrthe en Amanda.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring