PATIËNT VAN DE MAAND MEI 2018: MONTICELLO

Monticello. Een bekende naam. Dit keer hebben het niet over het prachtige Italiaanse plaatsje in Toscane en ook niet over het landgoed van de schrijver van de Amerikaanse Grondwet Thomas Jefferson; we hebben het over Monticello de kat, Brits korthaar kater van 5 jaar.

Monticello werd bij ons aangeboden met bultjes aan de binnenzijde van de oorschelp. We zien deze bultjes soms optreden bij katten. Het kan in het leven van het dier probleemloos verlopen, maar er bestaat ook een risico dat de bultjes, eigenlijk zijn het cystes, steeds groter worden en de gehoorgang gaan blokkeren en zelfs de gehoorgang ingroeien. Nare ontstekingen en doofheid zijn dan het gevolg. Het is dus belangrijk om er op tijd bij te zijn.

Het gaat hierbij om Cerumineuze Cystomatosis: een lastige naam: ik moet het steeds weer opzoeken: hoe heet het ook alweer? Dat zijn van die ziektes die je niet goed kunt onthouden qua naam. Maar beeldherkenning is het belangrijkste. De definitieve diagnose wordt gesteld door bioptname (stukje weefsel onder narcose wegnemen en opsturen naar de patholoog).

De patholoog bevestigde de diagnose bij Monticello. De eerste behandeling is dan corticohoudende zalf smeren (prednison). Dit had niet het gewenste effect bij Monticello. Omdat de bultjes ook al aan het uitbreiden waren naar de gehoorgang hebben we ze onder narcose behandeld met onze Super Frecator waar we elektrochirurgisch met grote precisie elk bultje (eigenlijk cystes) kunnen behandelen.

Op de foto’s zie je de behandeling en we laten ook het prachtige eindresultaat zien. Monticello doet het weer uitstekend en heeft nergens meer last van.


 

 

 

 

 

 

 

  Tijdens de electrochirurgische behandeling


Ook tijdens de behandeling, enkele cystes zijn al behandeld, de rest is nog zichtbaar


 

 

 

          Monticello 2 maanden na de behandeling

 

 

 

 

De oren zien er weer prachtig uit 2 maanden na de behandeling


 

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring