PATIËNT VAN DE MAAND APRIL 2018: JERSEY

Jersey is een prachtige Maine Coon poes van 8 maanden oud. Het viel de eigenaar op dat Jersey vaak een vies linker oor had, ze kuchte ook wel veel. Het oortje stonk erg en bevatte pussig vocht. Het oor werd niet beter met een oorzalf. Onder narcose zag de verwijzend dierenarts een roze dikte in de gehoorgang, dit kan een poliep zijn. Jersey werd naar ons doorverwezen voor verder onderzoek en behandeling.

De mooie Jersey

Zij werd bij ons onder narcose gebracht en ook wij zagen de roze dikte uit het middenoor door het trommelvlies komen;  in combinatie met de klachten, het ras en de leeftijd van Jersey kon dit alleen maar een poliep zijn.

Een oorpoliep ontstaat in het middenoor en groeit door het trommelvlies naar de gehoorgang en leidt hier tot klachten. De poliep kan ook vanuit het middenoor door de buis van Eustachius naar de keel groeien en dan problemen geven zoals slikken en kuchen.

Jersey werd gelijk geopereerd. Tijdens de chirurgie werd de gehoorgang geopend net boven de poliep. Met een tangetje kon nu de poliep gepakt, los getrokken en verwijderd worden. De poliep van Jersey was opgedeeld in twee delen:  een deel zat in de gehoorgang  en een deel groeide in de richting van de keel.  Daarna hebben we het middenoor schoon gezogen en de gehoorgang en de huid weer gesloten.  Jersey heeft medicatie mee naar huis gekregen en moet heel even een kap om zodat ze de hechtingen er niet uitwerkt. Maar dat leed is snel geleden.

Het trommelvlies zal weer herstellen in 3 tot 6 weken. Doordat de poliep volledig verwijderd is inclusief steel, is er een zeer kleine kans dat de poliep nog zal teruggroeien.  Jersey voelde zich de volgende dag alweer top!! 

De gehoorgang wordt na insnijding open gehouden met hold ligaturen (hechtdraden) zodat de poliep gepakt kan worden en kan worden verwijderd.

De poliep is eruit.                                                                                 De verwijderde poliep.

De huid wordt gesloten met knoophechtingen en deze worden na 10 dagen verwijderd.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring