PATIËNT VAN DE MAAND MAART 2017: STUMPIE

Deze maand hebben we weer vele bijzondere patiënten behandeld, we hebben Stumpie uitgekozen om in de spotlight te zetten. Stumpie is een europese korthaar gecastreerde kater van 12 jaar oud. We kregen van de baasjes van Stumpie een mail met zijn verhaal. Stumpie voelde zich prima, maar zijn buik werd in een korte tijd steeds dikker, echt: ontzettend dik, levensgevaarlijk dik. Stumpie ging eerst op bezoek bij een andere dierenarts en daar werd een tumor van de nier geconstateerd door middel van een röntgenfoto. Op de röntgenfoto hieronder is de gigantische bol goed te zien die inderdaad op een enge tumor lijkt.

De dierenarts daar zei tegen de baasjes van Stumpie dat ze maar vast afscheid moesten gaan nemen, omdat euthanasie naderbij zou komen, het kon immers niet anders dan iets kwaadaardigs zijn, een tumor. De baasjes van Stumpie wilden nog een andere mening horen. Ze zochten op internet en kwam uit bij Dierenkliniek Zuiderkaag als kankercentrum van Noord Holland en kwamen langs voor een second opinion.

Wij konden niet anders dan ook een grote dikte in de buik vaststellen, het leek wel een ballon, het voelde eigenlijk wat te glad voor een kwaadaardige tumor, maar voor zekerheid was meer onderzoek nodig. Stumpie zat wel attent op tafel en vond alle onderzoeken die volgden prima, hij toonde helemaal niet ziek.

We zijn begonnen om eens naar zijn bloedwaardes te kijken: niets aan de hand. Op het oog een kerngezonde kat.

Volgende stap: een echo. Dat kun je beter zien waar de dikte precies uit bestaat dan op een foto. Op de echobeelden was heel duidelijk te zien dat de dikte bestond uit een enorme vochtophoping in de buurt van de nier. Dit zit natuurlijk flink in de weg. We konden geen aanwijzingen vinden voor kwaadaardig weefsel op de echobeelden.

Hierna zien jullie de nier met het vocht eromheen op één van de echobeelden.

We hebben meteen doorgepakt en aangezien het onderzoek om onder narcose te gaan goed was, werd Stumpie onder narcose gelegd om een kijkoperatie te doen. Na het openen van de buik zagen we meteen al een enorme grote met vocht gevulde csyteuze bol tevoorschijn komen. Het werd een spannende en ingewikkelde  operatie, waar we eerst het vocht hebben weggezogen en daarna de nier die in de holte lag volledig hebben weggenomen en tenslotte de gehele cyste hebben afgebonden en verwijderd. Het verwijderen van een nier noemt men nefrectomie. Katten kunnen net als mensen heel goed met één (goed functionerende) nier leven. Op de foto hieronder is duidelijk de enorme cyste te zien. Na de operatie was Stumpie 1 kg lichter!!!

We zijn nu anderhalve week verder en Stumpie doet het geweldig en dat zonder bult in de buik.  Hij springt, speelt, eet en is zo blij, duidelijk opgelucht dat dat ding uit zijn buik is. Het was gelukkig geen kwaadaardige tumor, dus Stumpie kan nog heel lang genieten van zijn nieuwe leven.

Inmiddels is zijn naam trouwens veranderd naar Trumpie. ‘To trump’  betekent in het Engels zoiets als ‘overtreffen’.  Een toepasselijke naam, want Trumpie heeft zichzelf daadwerkelijk overtroffen.

 

 En dit is Trumpie een paar weken later

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring