Patiënt van de maand december 2017: Hovawart pups

Deze maand wil ik het graag hebben over een nestje Hovawart pups. Eigenlijk is het al een tijdje geleden dat deze langskwamen, maar graag wil ik deze maand wel hun verhaal met u delen.

 

 

 

 

 

 

Dit superleuke nestje van moeder Amber is niet volgens de traditionele manier gevaccineerd, maar op geleide van de uitslagen van een titerbepaling. Vanaf de leeftijd van 7 weken hebben we bloed bij ze geprikt en hier vervolgens een titerbepaling op uitgevoerd. De bedoeling is hiervan om het juiste moment van vaccinatie te bepalen voor de pups. Het waren heel stoere pups en vonden het bloedprikken helemaal niet erg. We hadden dan ook lekkere koekjes voor ze!

Pups krijgen met de eerste moedermelk (de biest) antistoffen mee naar binnen (maternale antistoffen). Deze antistoffen beschermen de pup tegen ziektes. Het gehalte aan antistoffen wordt langzaam steeds minder en op een gegeven moment is de bescherming daarvan weg. Als de bescherming hoog is, heeft het vaak geen zin om te vaccineren. Als de bescherming weg is, dan loopt de pup kans om ziek te worden. We moeten dus precies op het juiste moment vaccineren. Het juiste moment bepalen we meestal door iedere 2 weken bloed af te nemen bij de pups, totdat de antistoffen laag genoeg zijn om te vaccineren. Vier weken na de vaccinatie voeren we dan weer de titerbepaling uit om te controleren of de vaccinatie is aangeslagen.

De titerbepaling kunnen we uitvoeren voor de ziektes: hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte. Voor Leptospirose (Ziekte van Weil) kunnen we geen titerbepaling uitvoeren en hiervoor dient wel gewoon gevaccineerd te worden.

Veruit de meeste pups zullen met het standaard vaccinatieschema beschermd zijn tegen de bovenstaande ziektes, maar een enkeling zal zodanig lang over maternale antistoffen beschikken, dat de vaccinatie niet aanslaat. Met bovenstaande methode, zijn het juist deze pups die je eruit pikt.

Voor meer informatie over de titerbepaling verwijs ik u graag door naar het artikel op deze website.

Klik op de link: Titerbepaling

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring