PATIËNT VAN DE MAAND AUGUSTUS 2017: TRUUS

Truus werd deze maand doorverwezen door een collega, omdat Truus al twee dagen veel moest overgeven en zich heel ziek voelde. Ze werd ook steeds slomer. Bij onderzoek werd duidelijk dat Truus haar pols iets versneld was, de slijmvliezen wat te rood waren en dat ze een ondertemperatuur had. Verder reageerde Truus gevoelig bij het onderzoek van de buik. Dit zijn signalen dat er iets heel erg mis is. We moeten in dit soort gevallen altijd uitsluiten of er sprake is van een darmafsluiting, al dan niet veroorzaakt door een 'vreemd voorwerp'. Een vreemd voorwerp, ook wel corpus alienum genoemd, is een voorwerp dat niet verteerbaar is en het maag-darmstelsel niet kan passeren. Bijvoorbeeld sokken, kinder speelgoed, stenen, enzovoorts. Om dit vast te stellen of uit te sluiten starten we met het maken van een röntgenfoto.

Na het maken van een röntgenfoto van de buik van Truus werd meteen duidelijk wat de oorzaak was van haar ellende. Er was een grote witte structuur (2) te zien en ook was er heel veel lucht voor de witte structuur te zien (de zwarte holtes(1)): alles wees er bij Truus op dat een 'vreemd voorwerp' de darmen blokkeerde. Hierdoor kon Truus niks meer binnenhouden en werd ze steeds zieker.

Een uurtje later lag Truus al op de operatietafel. En we hebben een flinke steen uit de darmen kunnen verwijderen. Als een darm te lang is afgesloten dan kan de darmwand zo beschadigd raken dat het nodig is om een stuk van de darmen weg te halen. Gelukkig waren we er bij Truus op tijd bij en waren de darmen nog in goede conditie.

De steen die uit de darmen verwijderd is, ook gelijk maar een stokje verwijderd.

Zoals u zult begrijpen is dit een heftige operatie geweest, maar na een nachtje in de opname werd deze dame weer een vrolijke Truus en begon ze voorzichtig kleine beetjes te eten. Ook vond ze dat het zo goed met haar ging, dat ze zelf maar alvast haar infuus moest verwijderen smile na de ochtendronde. Aan het eind van de dag is ze weer herenigd met haar blije baasje. Nog even rustig opbouwen met eten, maar dan zal het helemaal goed komen met haar!

Hieronder nog wat foto's van deze vrolijke Truus:

 

Op de linkerfoto krijgt Truus vocht en haar ochtendmedicatie via het infuus toegediend. Daarna is het knuffeltijd met onze Samantha.  

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring