PREVENTIE ZIEKTEN BUITENLAND

Ik verwijs u graag naar de stukjes over de verschillende ziektes. Daar staat in vermeld dat de meeste ziektes door stekende insecten worden overgebracht (muggen, zandvliegjes, teken). Zodra een teek op een dier zit en met de bloedmaaltijd begint duurt het nog twee tot drie dagen voordat ze de gastheer infecteren. Het is dus het beste om een tekenband te dragen (deze doodt teken binnen 24 uur) en om uw dier dagelijks op teken te checken en deze te verwijderen. De band die wij adviseren (Scalibor®) werkt ook tegen zandvliegen. Zandvliegen zijn voornamelijk ’s nachts actief, en komen het meeste voor tussen een hoogte van 100 en 800 meter boven de zeespiegel in landelijke gebieden (vooral rond Middellandse Zee). Het lijkt dus verstandig uw hond binnen te houden ’s nachts en voor muggenwerende schermen in huis te zorgen. Om de hartworm te voorkomen maken we gebruik van Stronghold® of Milbemax®.


Ook is het verplicht uw dier te laten enten tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet over het algemeen minimaal 4 weken voordat u vertrekt naar het buitenland en voor een aantal landen binnen Europa (Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden) gelden aanvullende regels. Hiermee bent u soms al zeven maanden voor vertrek bezig, hou daar dus rekening mee en informeer op tijd!

Over het algemeen geldt het volgende advies als u naar een zuidelijk land gaat:
- Scalibor® band om, tegen teken en zandvliegen, twee weken voor vertrek, deze band werkt zes maanden,
- Stronghold® druppels in de nek, tegen hartworm, vlooien, en enkele maagdarm wormen. Dit moet vier weken voor de vertrekdatum, op de vertrekdatum en weer vier weken later. Indien u langer dan vier weken in het buitenland verblijft moet dit elke vier weken herhaald worden.
- Vaccinatie tegen rabiës, vier weken voor vertrek.
- Uw dier moet geïdentificeerd zijn, met een duidelijk leesbare tatoeage of een chip, en het dier moet een Europees paspoort hebben.
- Hou in gebieden waar zandvliegen voorkomen uw hond ’s avonds en ’s nachts binnen.

De beste preventie is om het dier niet mee te nemen naar het buitenland, maar zo doet u er alles aan om te voorkomen dat uw dier een nare ziekte oploopt.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring