Met uw huisdier op vakantie?

Neemt u uw huisdier mee op vakantie, dan is er wel een aantal belangrijke dingen waar u aan moet denken!


Rabiës, chip en nieuw paspoort.
Zodra u met uw dier de grens overgaat is het wettelijk verplicht om aan een aantal regels te voldoen. Binnen de Europese Unie (met uitzondering van Noorwegen, Zweden, Engeland en Ierland) zijn er drie verplichtingen:

1. Uw huisdier (zowel hond, kat als fret) moet geënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet bijna bij alle landen minimaal 21 dagen van tevoren gebeurd zijn. Let op, BIJNA bij alle landen. Meld altijd even aan de balie of aan de telefoon waar en wanneer u heengaat zodat we voor u kunnen uitzoeken wanneer uw dier het beste geënt kan worden. Sommige landen stellen strengere eisen, begin ruim van te voren met de voorbereiding.
2. Uw huisdier moet een chip of een goed leesbare tatoeage hebben.
3. U heeft een Europees paspoort nodig voor uw dier. Deze is te verkrijgen bij uw dierenarts.

Per 25 mei 2005 is de Rabiës enting 3 jaar geldig. De rabiësenting mag al op een leeftijd van 3 maanden gegeven worden. Er zijn landen die elk jaar een Rabiës enting eisen, informeer bij ons over de juiste eisen per land. Onze Rabiës gecertificeerde paraveterinair is Annika, zij kan u alles vertellen over de eisen per land.

Cocktail (=jaarlijkse enting).
De cocktail, oftewel de jaarlijkse enting (op maat voor uw dier) wordt, voor veel landen niet als wettelijk verplicht geëist. Wij adviseren dit wel gewoon te doen. Uw dier gaat anders niet voldoende beschermd naar het buitenland. Daar komt bij dat bij de jaarlijkse enting ook een gezondheidscontrole zit die wordt afgetekend in het paspoort. De rabiës enting mag dan 3 jaar geldig zijn (zie hiervoor), er dient wel elk jaar een geldige gezondheidsverklaring afgetekend te worden door uw dierenarts.

Voor de niet EU landen moet er namelijk een bloedtest afgenomen worden bij uw dier. Dit wordt dan opgestuurd (naar België) voor titerbepaling. Dit wil zeggen dat ze kijken of uw dier genoeg antilichamen in zijn of haar bloed heeft om voldoende beschermd te zijn tegen hondsdolheid. De uitslag van deze test krijgt u ongeveer 2 weken na de datum van bloedafname. De uitslag moet hoger zijn dan 0.5 IU/ml.

Dieren jonger dan een jaar bouwen nog niet zo snel een titer op boven die 0.5 IU/ml. Daarom enten we die standaard na 3 weken nogmaals met rabiës. Dan afhankelijk van het land waar het dier heengaat testen we het bloed na één maand of na 4 maanden.

Ook voor ontwormen en ontvlooien zijn er speciale eisen voor deze landen. Dit verschilt per land. Vraag hiernaar bij de assistente of de dierenarts.

EHBO benodigdheden.
Heel veel mensen nemen een EHBO koffertje mee als ze op vakantie gaan. Je weet natuurlijk maar nooit wat er kan gebeuren. Als u uw dier meeneemt op vakantie is het helemaal geen gek idee om een EHBO koffertje aan te schaffen met hierin de basis benodigdheden. Zoals bijvoorbeeld een tekentang, wat verbandmateriaal, een wondzalfje, enzovoorts. Wij hebben zo’n EHBO koffertje voor u, kijk daarvoor op het onderdeel ‘merchandising’ van deze website.

BELANGRIJK!!
Er zijn een heleboel middelen die in de humane geneeskunde gebruikt worden die ook voor dieren gebruikt worden. Er zijn ook een heleboel middelen die absoluut niet geschikt zijn voor huisdieren. Geef bijvoorbeeld nooit een paracetamol tabletje aan uw hond of kat, hun lichaam weet hier geen raad mee, de lever kan het niet ontgiften en ze kunnen hier zelfs dood aan gaan. Raadpleeg dus altijd een dierenarts en ga bij twijfel niet zelf dokteren.

 

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring