Met de kat op vakantie

Mensen besluiten tegenwoordig steeds vaker om hun kat mee te nemen naar hun vakantieadres. Over het meenemen van de hond zijn boeken vol geschreven, de kat is duidelijk een heel ander verhaal: tot voor kort lieten mensen hun katten immers bij voorkeur thuis. Allereerst een belangrijke vraag: is uw kat wel geschikt om mee te nemen op vakantie?


Wel of niet meenemen? Wie bepaalt dat?
Je zou zeggen de baasje(s) van de kat zelf. U kent uw kat het beste en kunt beoordelen of hij/zij het aankan om bijvoorbeeld een autoreis/bootreis te ondergaan of zelfs een vliegreis. Heeft u een kat die van nature nieuwsgierig is en alles leuk vindt of heeft u een kat waarbij elk vervoer eindigt in poepen, plassen en/of braken in het vervoersmandje en bakken vol stress? Het lijkt me duidelijk dat in het laatste geval de kat thuis laten hoger op het verlanglijstje staat dan de kat meenemen. Het beste is om een kat van jongs af aan te laten wennen aan diverse vervoersmiddelen en vakantieadressen, een reismandje, autorijden, eventueel een kattentuigje, enzovoorts.
Niet alleen het karakter van het dier bepaalt of hij/zij meekan maar ook zijn/haar gezondheid. Uiteraard moet hij/zij in een uitstekende lichamelijke conditie verkeren. Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts een afspraak te maken voor een gezondheidscheck en indien nodig de verplichte entingen/chip te laten geven. Daarnaast kunt u dan informatie over het betreffende vakantieland krijgen. Alles om zo optimaal mogelijk de reis te aanvaarden met uw kat. Uiteindelijk bepaalt de kat zelf of hij/zij mee wil op vakantie, daar is het tenslotte een kat voor.

De rol van de dierenarts
Als u besluit om uw kat mee te nemen naar het buitenland is er eerst een aantal dingen dat moet gebeuren. Ieder land heeft zijn eigen eisenpakket en de dierenarts en/of dierenartsassistente kunnen u daar mee helpen. Een chip is verplicht als u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland. Iedere dierenarts heeft een chipreader en zal een onbekende binnengebrachte kat aflezen: de eigenaar is dan gelukkig snel gevonden.
De rabiësenting is ook verplicht voor het buitenland en is 3 jaar geldig in de meeste landen. Deze enting wordt in een Europees paspoort genoteerd. Dit paspoort is ook voor uw dier verplicht. Belangrijk om te weten is ook dat sommige campings en bungalowparken in eigen land een enting tegen hondsdolheid (rabiës) verplichten. Verder is het niet verplicht maar wel noodzakelijk om ook de rest van de entingen (katteziekte/niesziekte) in orde te hebben evenals de ontworming/ontvlooiïng en in bosrijke gebieden de tekenbescherming (pipetjes/tekenpincet) onder controle te hebben.

Begin sowieso altijd voor buitenlandse reizen met uw dier op tijd met de voorbereiding. Neem contact met ons op en vraag naar Annika: zij is onze deskundige op het gebied van buitenland reizen en de eisen die daarvoor per land gesteld worden.


Mocht uw kat al onder behandeling staan bij uw dierenarts voor blaasproblemen, nierproblemen, hartproblemen, spijsverteringsproblemen, enzovoorts, vraag dan om advies omtrent de reis. Het spreekt voor zich dat je een kat van 18 jaar oud met zware hart- en nierklachten niet meeneemt naar het warme Spanje. Dat is vragen om problemen. En als uw kat stressgerelateerde blaasproblemen heeft kunt u er donder op zeggen dat het in de vakantie niet goed gaat.

Staat uw kat goed onder controle en doet hij/zij het heel goed op speciale dieetvoeding en/of medicatie dan zou het in principe geen probleem moeten zijn. Wel is het zaak om bij het vakantieadres na te gaan waar de dichtstbijzijnde dierenarts is, mocht hulp nodig zijn. Laat uw dierenarts ook kort even in het Engels op papier zetten wat er precies aan de hand is met uw kat en wat voor medicatie hij/zij daarvoor krijgt.

Kalmeringsmiddelen?
Wanneer uw kat kalmeringsmiddelen nodig heeft om mee te kunnen op een vakantiereis omdat de stress anders te veel vergt, dan kunt u zich afvragen of het wel verstandig is om met uw dier te reizen.
Gaat het om een heel lange vakantieperiode of zelfs een emigratie, dan is het natuurlijk een ander verhaal. In die gevallen kunt u uw dierenarts zeker om kalmerende middelen vragen. Er zijn verschillende soorten kalmering en de dierenarts kan bepalen welke het beste bij uw kat gebruikt kan worden, ook afhankelijk van de lengte van uw reis.

Reisziekte
Katten schijnen minder last van reisziekte te hebben dan honden. Om er voor te zorgen dat de reis geen braakdrama wordt kunt u van tevoren al kijken of uw kat reisziektegevoelig is. Een ritje naar de dierenarts volstaat meestal. U kunt de ritjes wat langer maken en kijken hoe het gaat als u dat nodig acht.
Het is handig om een paar uur voor vertrek geen eten te geven, maar alleen nog water. Afhankelijk van hoe lang uw reis duurt bouwt u pauzes in en biedt u wat water uit een drinkfles aan. Te lang geen eten geven is ook niet goed. Een paar uur kan wel, maar zodra u een dag in de auto zit, geef dan kleine porties eten per keer en het liefst wat licht verteerbaar voedsel (denk aan gekookte koolvis/gekookte kipfilet/licht verteerbare brokjes of nat voer bij de dierenarts vandaan). Er bestaan speciale reisziekte tabletten, die kunt u bij ons op komen halen. Deze zijn zowel voor de hond als de kat geschikt.

Vliegtuig
Mocht u besluiten uw kat mee te nemen in het vliegtuig dan kan dat op twee manieren. De eerste is dat uw kat in een speciale kennel die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen meegaat als vracht. De vrachtruimtes van vliegtuigen zijn verwarmd en worden onder normale atmosferische druk gehouden, dus uw kat zal zich niet onprettig voelen. Het laten meereizen van uw kat kost uiteraard geld. Dit verschilt per vliegtuig maatschappij.
De tweede manier is om uw kat bij u te houden in het vliegtuig. Daarvoor moet u tijdens het bespreken van de vlucht wel toestemming vragen. Uw kat zal dan in een kleine kattenmand die goed afgesloten is met u mee mogen reizen. Hij/zij zal niet uit het mandje mogen, aangezien dit overlast kan geven aan medepassagiers. Denk aan allergie, mensen die niet van katten houden, paniek bij mens of kat zelf. Er zijn strenge regels voor het vervoer van huisdieren in een vliegtuig dus raadpleeg goed uw vliegtuigmaatschappij op de mogelijkheden en de onmogelijkheden.

Vakantiebestemming bereikt
Uw kat heeft de reis goed doorstaan en u heeft uw vakantiebestemming bereikt. Neem eigen mandje/speeltje/dekentjes/voerbakjes/kattenbak mee zodat uw kat zich thuis voelt en eigen luchtjes bij zich heeft. Laat uw kat eerst een paar dagen even rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Blijf de eerste dag zoveel mogelijk bij uw kat en laat het personeel (indien hotelkamer) weten dat er een kat op uw kamer is.

En dan rest u alleen nog het genieten van een heerlijke vakantie samen met uw kat! De thuisblijvers
Indien uw kat niet geschikt is om mee te nemen op reis zijn er gelukkig nog tal van andere manieren om te zorgen dat uw kat ook een leuke vakantie heeft. Dierenpensions zijn er in overvloed, reserveer wel tijdig! Laat uw kat als hij/zij nog nooit naar een dierenpension is geweest eerst eens een weekendje wennen, ga zelf kijken waar uw kat terechtkomt en vraag hoe hun beleid is qua dieetvoer en medicatie geven. Ook voor een dierenpension moet uw kat in optimale conditie zijn en is de katteziekte/niesziekte enting evenals ontworming/ontvlooiïng verplicht. Niet iedere kat is geschikt voor een dierenpension, sommige dieren zijn het beste af in hun eigen woonomgeving.
Als u een buur/kennis/vriend heeft die thuis uw kat twee keer per dag kan verzorgen is dat natuurlijk ook een hele goede oplossing. Uw kat verblijft dan in zijn eigen omgeving en dat thuis blijven is voor vele katten gewoon het prettigst. Mocht degene die uw kat thuis verzorgt dichtbij wonen en het niet erg vinden om twee keer per dag langs te komen is dat wel het advies. Zeker voor katten die 2 x daags medicatie nodig hebben en/of andere medische aandacht moeten krijgen. 1 x daags een menselijk bezoekje aan uw achterblijvende kat is wel erg weinig. Tip: hang een Feliway® verdamper op in een vertrek waar uw kat zich het meest bevindt in huis voor u weggaat. Deze verspreidt geruststellende feromonen in de ruimte, waardoor de kat zich prettiger zal voelen tijdens uw afwezigheid.

Mocht u niemand kunnen regelen om thuis op te passen dan kunt u ook gebruik maken van de Landelijke Oppas Centrale. Zij kijken wie er in uw buurt op uw kat kan passen.

U kunt voor adviezen altijd op onze kliniek langskomen of bellen.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring