LEISHMANIA SPP

Zandvliegen zijn kleine, harige, tweevleugelige insecten (2.5-3 mm lang) die, anders dan de gewone vliegen, niet zoemen.


Zandvliegen kunnen door te bijten, microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum overbrengen op honden. Op deze manier kan uw hond besmet raken met de, in veel gevallen, dodelijke ziekte Canine Leishmaniose.

Mocht u op reis gaan naar één van de genoemde landen, vraag uw dierenarts dan vooraf om een effectieve bescherming tegen zandvliegen. Scalibor Protectorband is het enige geregistreerde middel in Nederland dat bescherming biedt tegen Canine Leishmaniose. Scalibor Protectorband voorkomt beten van zandvliegen bij uw hond, 5 tot 6 maanden lang!

Veel gestelde vragen:

Waar komt Leishmaniose voor? De ziekte komt voornamelijk voor in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen. Tot de laatstgenoemde groep landen behoren Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van Leishmaniose? Het symptoom dat het eerst voorkomt is haaruitval, vooral rond de ogen en de snuit. Wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt, treedt gewichtsverlies op hoewel de hond een goede eetlust heeft. Er worden ontstekingen van de huid zichtbaar, met name aan kop en poten, vooral op de plekken waar de huid in contact komt met de grond wanneer de hond gaat zitten of liggen. In latere stadia van de ziekte zijn de nagels vaak erg lang en brokkelig. De ziekte kan door systemische problemen (onder andere nierinsufficiëntie) uiteindelijk tot de dood leiden.

Wat moet ik doen, wanneer ik vermoed dat mijn hond leishmaniose heeft? Ga met uw hond naar de dierenarts. Hij of zij zal een bloedmonster of eventueel weefselmonsters nemen en laten onderzoeken.

Kan mijn hond worden behandeld? Ja, maar de behandeling is vaak kostbaar en kan langdurig en moeilijk zijn. Een snelle diagnose en start van de behandeling is hierbij erg belangrijk. Bovendien wordt ondanks initieel therapeutisch succes een latere terugval in het ziektebeeld frequent gezien.

Hoe lang is de incubatietijd van Leishmaniose? Hoewel de ziekte zich reeds 3 maanden na infectie kan manifesteren, kan het evengoed 18 maanden duren voordat uw hond ziek wordt. In zeldzame gevallen kan de ziekte zelfs enkele jaren in een soort rusttoestand verkeren.

Hoe verloopt de levenscyclus van Leishmania? Wanneer een geïnfecteerde zandvlieg op zoek gaat naar een bloedmaaltijd en daarom dus een hond steekt, worden veel Leishmania parasieten achtergelaten in de hondenhuid. Op de plaats van de beet ontstaat een piepkleine verwonding, gewoonlijk aan de snuit of het oor. Terwijl de verwonding langzaam verdwijnt, verspreiden de parasieten zich in de inwendige organen van de hond.

Kan ik de ziekte krijgen, wanneer ik door een geïnfecteerde zandvlieg word gestoken? Ja, maar dat risico is klein omdat zandvliegen voornamelijk honden steken. Bovendien is de ziekte bij mensen eenvoudig te behandelen en te genezen (behalve bij mensen met aids, bij wie het immuunsysteem is aangetast). Onder de mediterrane bevolking zijn zeer weinig gevallen van Leishmaniose bekend.

Hoe kan ik zandvliegen herkennen en waar en wanneer leven ze? Zandvliegen zijn kleine, harige, tweevleugelige insecten (2,5 – 3 mm lang), die – anders dan de gewone vlieg – niet zoemen. U zult zandvliegen overdag niet tegenkomen aangezien ze dan rusten in kieren en spleten. De zandvlieg komt vlak na zonsondergang tevoorschijn en blijft actief tot zonsopgang. Mediterrane zandvliegen houden van warme nachten (niet kouder dan 16°C) en kunnen, omdat ze zo klein zijn, bij harde wind niet vliegen (bij een windsnelheid van meer dan 1 m/sec). Desondanks kunnen ze lange afstanden afleggen, tot meer dan 2 km. Ze komen het meeste voor in de vrije natuur (landelijke gebieden of beboste delen van steden, zoals tuinen en parken), hoewel ze ook vrij regelmatig in woonruimten worden aangetroffen.

Hoe kan ik mijn hond beschermen? In de mediterrane landen begint het zandvliegen seizoen in mei en eindigt in september of – bij een zachte nazomer – in oktober.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring