Aanschaf van een cavia

 

Ten eerste: bezint eer ge begint. Weet waar u aan begint als u een cavia koopt. Bent u niet bekend met dit diertje dan bestaan er hele leuke boekjes over de cavia. In de Over Dieren reeks hebben wij het boekje “de Cavia” te koop. Hier staat een heleboel in over verzorging, huisvesting, voeding, enzovoorts.

Een cavia is zeer goed geschikt als huisdier, het zijn dieren die overdag actief zijn, leuke geluidjes maken, rare toeren uithalen en over het algemeen vrij rustig zijn en goed handtam te maken. Een prettig gezelschap voor jonge kinderen dus.

Cavia’s zijn van nature groepsdieren. Daarom voelen ze zich prettig in gezelschap van soortgenoten. U kunt een cavia heel goed in zijn eentje houden maar dan moet u hem wel voldoende aandacht geven.  Zet niet meerdere mannetjes bij elkaar, dat wordt over het algemeen altijd vechten. Een mannetje bij een vrouwtje kan natuurlijk heel goed. Als u geen jonkies wilt dan kunt u het mannetje laten castreren. Twee vrouwtje bij elkaar gaat over het algemeen ook altijd wel goed.

Een cavia kan goed samenleven met een klein of middelgroot konijn maar dat raden wij echter af. Gezien de verschillende voedingsbehoeftes en andere bodembedekking is dit niet verstandig. De kans is groot dat één van de twee tekorten krijgt en ziek wordt.

De dierenwinkel
De meeste cavia’s worden gekocht in een dierenwinkel. Daarbij is het noodzaak om op een aantal dingen te letten:

1. Het dier moet gezond zijn. Een gezonde cavia kijkt helder uit zijn schone oogjes en is levendig. Hij mag geen schilfers, wondjes, korstjes, kale plekken, bultjes en dergelijke hebben. Neusje, oren, lippen, geslachtsdelen moeten schoon zijn. De vacht moet glanzen.

2. De cavia moet goed doorvoed zijn, maar niet moddervet. Hij moet stevig aanvoelen en mag geen hoge rug of ingevallen flanken hebben.

3. De cavia mag niet te jong zijn. Vraag aan de verkoper van de dierenwinkel hoe oud het diertje is. Koop nooit een cavia jonger dan 5 weken, of één die veel te licht voor zijn leeftijd is. Tijdens de eerste weken van zijn leven krijgt het jong via de moedermelk afweerstoffen binnen, en die heeft hij hard nodig.

4. De cavia mag ook niet te oud zijn. Tenzij u hier bewust voor kiest. Oudere dieren wennen minder gemakkelijk aan een nieuwe omgeving en gaan ook eerder dood. De vacht van oudere dieren is minder glanzend en soms hebben ze wat kale plekjes.

5. Let goed op de ademhaling. Deze mag niet piepend of reutelend zijn, dit kan op een infectie wijzen. De keutels moeten hard en droog zijn en een mooie langwerpige ovale vorm hebben. Is dit afwijkend dan kan dit wijzen op een darminfectie.

6. Kijk ook goed naar eventueel andere dieren in het verblijf. Zien die er niet optimaal uit dan is de kans groot dat uw keuze die op het oog goed lijkt ook wat onder de leden heeft.

7. Controleer goed het geslacht van uw dier. Te vaak krijgen wij nog cavia’s in de kliniek die als man verkocht zijn  en een vrouw blijken te zijn. Andersom gebeurt dit ook.

8. En dan als laatste waar u op moet letten is de vorm van de kop van de cavia. Dit klinkt heel raar maar ik zal het u uitleggen. De cavia’s van vroeger, toen er nog niet zoveel mee gefokt werd, hadden een stompe snuit. Dit ziet u ook terug in knaagdieren encyclopedieën. De cavia van tegenwoordig heeft een hele spitse snuit. Omdat de vraag naar cavia’s steeds groter werd, kwamen er ook steeds meer fokkers die het niet zo nauw namen met de standaardeisen van de cavia. Dit fenomeen zien we helaas niet alleen bij het fokken van cavia’s, maar bij het fokken van allerlei soorten dieren.
De cavia’s met spitse snuiten hebben over het algemeen veel problemen met hun gebit, al op jonge leeftijd. We zien in onze kliniek hier bijna dagelijks de problemen van.
Ze zijn moeilijk te vinden, maar probeer er goed op te letten. Neem de cavia met de  meest stompe snuit.

Schaf nooit een cavia aan op een dierenmarkt zoals de Vogeltjesmarkt in Antwerpen.
Wat u wel kan doen is contact opnemen met een ‘kleindier sportvereniging’. Dit zijn serieuze fokkers die zich, vaak in hun vrije tijd, met veel plezier bezig houden met het fokken van cavia’s.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring