Toxoplasmose

Toxoplasmose is een ééncellige darmparasiet waarvan de kat slechts 1-2 weken in zijn leven als hoofdgastheer optreedt en eieren uitscheidt. Meestal zijn het jonge katten (ongeveer 6 maanden oud) die hiermee voor de eerste keer in aanraking zijn gekomen. Hierna bouwen ze weerstand op.


De eieren zijn na twee dagen rijp (cysten) en blijven zeer lang levensvatbaar in tuinen, parken en zandbakken waar de kat zijn ontlasting begraaft. Tussengastheren zoals runderen, schapen, maar ook de mens kunnen zich weer met deze cysten besmetten. Hieruit komen jonge Toxoplasma stadia die in het lichaam weefselcysten vormen. Ook hiertegen wordt weerstand opgebouwd. Na het opeten van rauw vlees met dergelijke cysten kan een gevoelige kat weer besmet worden evenals een volgende tussengastheer.

Hoe vindt besmetting bij de mens plaats?
* Door het eten van besmet rauw vlees. Vooral schapenvlees is besmet; varkensvlees weer nauwelijks, omdat deze dieren veelal binnen worden gehouden. Koken of braden doodt de cysten (advies: altijd vlees goed koken of braden: wees voorzichtig met de barbecue).
* Door verontreinigde handen, groenten en fruit na contact met besmette tuinaarde (advies: met handschoenen aan werken in de tuin).
* Kattenbak verschonen die langer dan 2 dagen staat. Het is niet mogelijk om een besmetting op te lopen van een kattenbak die elke dag goed verschoond en gereinigd wordt. De eieren hebben immers 2 dagen nodig om uit te rijpen tot cysten, daarvoor zijn ze niet besmettelijk (advies: verschoon elke dag de kattenbak en trek daarbij handschoenen aan voor de benodigde hygiëne). Een zwangere vrouw kan dus ook zonder enig risico een kattenbak verschonen, mits de benodigde hygiëne adviezen (elke dag) in acht genomen worden.
* Aangeboren infectie na besmetting tijdens of vlak voor de zwangerschap.

Meestal verloopt een Toxoplasma infectie bij de mens zonder verschijnselen. Soms ontstaat een ziektebeeld met vage klachten als lichte temperatuursverhoging, lymfeklierzwelling en vermoeidheid.

Het grootste probleem is de infectie van het ongeboren kind met als gevolg vruchtdood, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Aangezien bijna iedereen in zijn leven een keer besmet wordt met Toxoplasma en daarmee ongevoelig wordt voor volgende infecties, bestaat voor 46% van de vrouwen tijdens de eerste zwangerschap al geen risico meer. Met name voor de overige, nog gevoelige, aanstaande moeders wordt daarom in het algemeen geadviseerd tijdens de zwangerschap de normale hygiënische maatregelen in acht te nemen, zoals handen wassen, fruit schillen, groenten wassen en/of koken, geen rauw vlees eten, met handschoenen tuinieren en dagelijks met handschoenen aan de kattenbak verschonen.

Het is dus niet nodig de kat het huis uit te doen bij een zwangerschap of bij een geval van toxoplasmose in het gezin!! Het grootste risico is gelegen in de omgeving en daarmee bedoel ik niet de directe omgeving van de kat.

De paniek die keer op keer ontstaat over Toxoplasmose is gebaseerd op onvoldoende informatie. Er worden conclusies getrokken die al vele katten in het asiel hebben doen belanden. Ik vind dit een volledig onnodige en hele trieste aangelegenheid. Paniek is een slechte leermeester. Kennis en zorgvuldigheid bieden uitkomst.

Met dank aan Paul Overgaauw, dierenarts-specialist microbioloog en parasitoloog

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring