Castratie kater

Redenen voor castratie kater

De grootste reden om tot castratie van een kater over te gaan is het voorkomen van nageslacht. Wij hebben immers een enorm zwerfkattenprobleem in Nederland. Als u geen fokplannen met uw kater heeft, dan adviseren wij om ze op een leeftijd van 6 maanden te laten castreren. Wilt u uw kater binnenhouden, en komt hij daarom niet in contact met potentiële draagmoeders van zijn kinderen, dan is het toch verstandig om te besluiten uw dier te castreren: u voorkomt op die wijze vrijwel altijd dat hij gaat sproeien en voorkomt ook dat u geconfronteerd gaat worden met de zeer onaangename geur die ongecastreerde katers om zich heen dragen.

Welke leeftijd
Het castreren van een kater kan rond de leeftijd van 6 maanden worden gedaan. Het jonger castreren van katers, kan zijn invloed hebben op de groeischijven, deze kunnen dan vertraagd sluiten. Waardoor de lange pijpbeenderen, meer lengtegroei ondergaan, met name het spaakbeen en de ellepijp. Dit is een fenomeen dat met name bij raskatten wordt waargenomen. Wij houden ons dan ook aan het advies om vanaf 6 maanden te castreren en niet eerder. Indien uw kater ongewenst territorium gedrag vertoont, zoals sproeien en dergelijke of heel dominant is naar andere katten, dan kan er eerder een afspraak worden gemaakt. In Amerika wordt al gecastreerd op een leeftijd van 3 maanden oud. Behalve het hierboven beschreven risico (er lopen zelfs onderzoeken naar botafwijkingen door vroegcastratie bij bepaalde rassen) is er ook nog het risico van het nog niet volledig ontwikkeld zijn van het Starling mechanisme bij hele jonge dieren. Dit heeft te maken met het hart-vaatstelsel. Een narcose is daarom een veel groter risico bij castraties van dieren op 3 maanden leeftijd dan bij dieren op 6 maanden leeftijd.

Voorbereidingen thuis
De avond voor de dag van de operatie geeft u na 20.00 uur ’s avonds geen eten meer. Water mag de kater gewoon nog drinken.

Afspraken maken voor castratie van een kat kan maandag tot en met vrijdag, bij voorkeur voor chirurgie in het ochtendprogramma. De kat kan dan ’s morgens tussen 8.00 u. en 9.00 u. gebracht worden. Andere tijden zijn uiteraard altijd mogelijk, hierover kunt u overleggen met de assistente die u aan de telefoon krijgt. Wij zien heel graag dat uw dier in een stevige kattenmand gebracht wordt. Heel vaak zien we dat mensen hun dier meenemen op de arm of in een wankele rieten mand en we zijn hierdoor al enkele malen geconfronteerd met het ontsnappen van het dier vlak voor de kliniek. Dit kan hele vervelende situaties opleveren; het heeft er zelfs een keer toe geleid dat een katje ontsnapt is en nooit meer teruggevonden is. Dat is voor een eigenaar heel traumatisch, maar voor ons ook. Zeker omdat het voorkomen kan worden. Het is altijd goed om een kattenmandje in huis te hebben voor noodgevallen, of misschien kunt u er een lenen van de buren/vrienden/kennissen.

Bij de kliniek
Bij het overhandigen van uw kat aan de assistente bij de balie wordt uw telefoonnummer
nog even gecontroleerd. We geven namelijk een belletje wanneer uw kat weer lekker
naar huis mag. Dit is meestal dezelfde ochtend. Afhankelijk van hoe ons operatie
programma is kan het ook wel eens zijn dat u er gewoon op kunt wachten. Van narcose
prikje tot bijkomen duurt een half uur, hooguit drie kwartier. Omdat dit zo’n kort durende
operatie is zijn we zeer flexibel in de breng en haaltijden. Het kan ’s middags ingepland
worden en eventueel ook ’s avonds.

Achter de schermen
Nadat we uw kater hebben overgenomen wordt hij naar de voorbereiding gebracht. Daar wordt hij gewogen, wordt er gecheckt of hij wel twee ballen heeft en wordt hij even algemeen onderzocht: dit noemen we de pre-anaesthetische check (controle voor de narcose).

Dan gaat hij weer even terug in zijn hokje zodat we spullen kunnen klaarleggen.  Er wordt een injectienarcose gemaakt, op gewicht en rekening houdend (qua samenstelling en keuze van narcose preparaten) met bepaalde rasgevoeligheden, zoals de Pers, Ragdoll en Burmezen, ieder met hun eigen specifieke eisen. Er wordt een pijnstillende en een antibiotica injectie klaargelegd ook op gewicht uitgerekend.

Als ze onder narcose gebracht zijn, krijgen ze de pijnstillende en antibiotica injectie. Dan worden de balletjes haarvrij gemaakt. Dit gebeurt door middel van plukken. We scheren niet omdat het huidje daar erg teer is en kans op beschadigingen dus erg groot. Hierna volgt een uitgebreide desinfectie van het operatiegebied en wordt de kater aansluitend gecastreerd, waarbij zijn 2 testikels door middel van een snede naar buiten gebracht worden, waarna ze na het afknopen van de bloedvaten en zaadleiders verwijderd worden.

Hierna wordt de patiënt weer bijgebracht middels het geven van een injectie waarin een stof zit die de eerder gegeven narcose tegenwerkt. Uw dier gaat te allen tijde alert weer mee naar huis, zelfs al in staat om redelijk in balans te lopen. U krijgt een uitgebreide brief mee, waarin alle instructies staan voor de post-operatieve periode.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring