Vlooien

VLOOIEN BIJ UW HOND, UW KAT EN IN UW HUIS


Vlooien zijn op en vooral rond onze huisdieren levende parasieten die veel overlast kunnen veroorzaken bij dier en mens. Omdat een groot deel van het vlooienleven zich rondom het dier afspeelt is er een grote kans dat u geen vlooien op het dier ziet. Bij goede observatie vallen echter wel de zwart-bruine korreltjes op: dit zijn vlooienuitwerpselen. Eigenlijk dus het bloed van uw dier. U kunt dit testen door een tissue nat te maken en de korreltjes daarop uit te wrijven, u zult dan zien dat het om bloedkorreltjes gaat.


Vlooien zuigen bloed bij hun gastheer en kunnen, als ze in grote aantallen voorkomen, een bloedarmoede bij kittens en pups doen ontstaan die zelfs dodelijk kan zijn. Bovendien is de vlo overbrenger van een lintworm die te zien is als een wit vormsel in de ontlasting of in de vacht rond de anus en die na indroging de vorm van een rijstkorrel aanneemt.

Verschijnselen die kunnen passen bij een vlooienprobleem zijn:
* jeuk (krabben, bijten, schuren en likken) met name op de rug, bij de staartbasis, in de liezen en aan de buik, waardoor wondjes, korsten en verdikking van de huid kunnen ontstaan
* puistjes op de huid (huidontstekingen veroorzaakt door een bacterie die de verzwakking van de huid door het krabben misbruikt) en roos
* in sommige gevallen wordt het dier allergisch voor vlooienspeeksel (dit kan alleen maar als hij al meerdere malen blootgestaan heeft aan vlooienbeten, eigenlijk moeten we dit moment dus te allen tijde voor zijn, met als gevolg een enorme jeuk na één enkele vlooienbeet. Er is dan sprake van vlooienallergie. Deze aandoening verdient speciale zorg, maar verdient het in de eerste plaats om voorkómen te worden door goede vlooienbestrijding. Bij de meeste dieren is er gelukkig slechts sprake van een tijdelijk, goed bestrijdbaar, vlooienprobleem zonder dat er een vlooienallergie aanwezig is.

Eén vlooienpaartje kan tot ongeveer 2000 eieren produceren, die allemaal in huis terechtkomen. De cyclus duurt, afhankelijk van onder andere omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid, 3 weken tot 1 jaar. De cyclus verloopt als volgt: volwassen vlo (levensduur van 6-12 maanden), via eieren, larvale stadia en pop in cocon. U kunt zich voorstellen dat het grootste deel van de levenscyclus van de vlo zich in de omgeving van het dier afspeelt (eieren, larvale stadia en pop in cocon).


Vlooien afdoende bestrijden als het probleem zich actief aandient is geen eenvoudige zaak omdat met name het popstadium zeer resistent is voor bestrijdingsmiddelen en in kieren en naden zeer lang levensvatbaar blijft. Als u dus merkt dat uw dier vlooien heeft, moet u zich zeker ook op het huis richten. De bestrijding dient zich op alle aanwezige honden en katten in huis te richten, maar moet zich ook zeker uitstrekken tot de omgeving.

Er zijn tegenwoordig hele veilige vlooienmiddelen te krijgen. U hoeft dus niet meer bang te zijn dat u uw dieren vergiftigt wanneer u ze behandelt tegen vlooien

Er zijn meerdere categorieën vlooienmiddelen:
* vlooiendodend
* vlooien steriel makend, maar niet dodend, de vlo leeft verder tot hij een natuurlijke dood sterft, maar kan zich niet voortplanten en vervuilt dus niet uw huis
* vlooiendodend en ook wormendodend: een zogeheten endo- (wormen) en ecto (vlooien en mijten) parasiticum.


Informeer even bij ons (tel.: 0224 218997 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )  welk middel u het beste kunt gebruiken in de strijd tegen de vlo. Uw dier hoeft tegenwoordig geen vlooien meer te hebben.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring