FeLV

Feline Leukemie Virus (FeLV)

Inleiding
Iedere katteneigenaar die gaat fokken komt het vroeg of laat tegen. Voordat de fokdieren bij elkaar mogen komen moet er een bloedtest uitgevoerd worden. Er wordt getest op FeLV (leukemie) en FIV (aids). FeLV is een ziekte die niet alleen van belang voor fokkers met raskatten maar ook voor eigenaren van "gewone" huiskatten, want helaas komt FeLV bij alle soorten katten voor.

In onderstaande tekst vindt u een zo duidelijk mogelijke uitleg over FeLV. Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over dit nare virus. Een uittreksel uit de ABCD guidelines, vindt u onder het subkopje: specialistisch ABCD. Het is een uittreksel ontleend aan een Engelse tekst uitgegeven door de European Advisory Board on Cat Diseases. Meer uitleg hierover vindt u onder het betreffende subkopje: ABCD richtlijnen.

Wat is FeLV
FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties.

Besmettingsweg
Na infectie vermeerdert het virus zich in de tonsillen in de keel en verspreidt zich naar het beenmerg, lymfevaten en lymfeknopen. Het virus komt in het bloed en vanaf dan is het aan te tonen door middel van een bloedtest. Als de speekselklier wordt geïnfecteerd dan zal de kat virus gaan uitscheiden en vanaf nu is de kat besmettelijk voor andere katten.

Vooral speeksel bevat dus hoge concentraties virus en dit is ook de voornaamste manier van overdracht van de ene kat op de andere. FeLV wordt voornamelijk door sociaal contact met andere katten overgedragen. Denk bijvoorbeeld aan uit elkaars bakje eten of elkaar wassen, een gezamenlijke kattenbak, want via speeksel, bloed, urine en ontlasting kan het virus overgebracht worden. Een drachtige poes kan het virus via de placenta overbrengen op haar kittens (en later via de moedermelk). Dit kan leiden tot abortus of geboorteafwijkingen maar er kunnen ook gezonde kittens geboren worden die virusdrager blijven.

FeLV wordt voornamelijk door langdurig sociaal contact overgedragen, maar ook door een bijtwond met vechten. Bij FIV daarentegen geschiedt de voornaamste overdracht veel meer door een directe bijtwond met vechten en in veel mindere mate door langdurig sociaal contact. Katten die in een groep samenleven en onderling niet vechten hebben dus ook kans op besmetting als er een kat met FeLV in de groep zit.

Niet alle katten die besmet raken met het virus worden ziek. Gezonde, sterke katten met een goed immuunsysteem kunnen het virus bestrijden en overwinnen. Deze katten scheiden geen virus uit en worden er niet ziek van. Katten die het virus niet kunnen bestrijden worden ziek.

Katten die het virus niet kunnen bestrijden, bijvoorbeeld door een verminderde weerstand, zullen het virus gaan uitscheiden. Zij zijn zelf nog niet ziek maar al wel besmettelijk voor andere katten. Ze worden daarom ook wel "dragers" genoemd. In de loop van enkele maanden tot jaren (3 jaar) zullen zij ziekteverschijnselen gaan vertonen.

Leeftijdsresistentie
• Bij jonge kittens zal 70-100% ziek worden.
• Bij kittens van 8-12 weken oud wordt 30-50% ziek.
• Bij volwassen katten wordt 10-20% ziek.

Symptomen
Het meest belangrijke zijn secundaire gevolgen van de infectie door een verminderde afweer, waaronder FIP, toxoplasmose, bacteriële ontstekingen, tandvleesontstekingen, abcessen, huidontstekingen en oogonstekingen (uveïtis).

Ziekteverschijnselen:
• Tumoren. De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom, maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan.
• Bloedarmoede doordat het beenmerg niet goed meer functioneert.
• Vermageren
• Benauwdheid
• Koorts
• Sloomheid
• Zwelling van lymfeknopen
• Oogontstekingen zoals uveïtis
• Slecht eten
• Voortplantingsproblemen bijvoorbeeld abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid.
• Verlammingsverschijnselen.

Het is afhankelijk van waar de tumoren zich bevinden en welke organen aangetast zijn, welke klachten de kat krijgt.

Diagnose
FeLV diagnostiek wordt uitgevoerd in het kader van preventie bij katten waarmee gefokt wordt (het opsporen van katten die wel virus uitscheiden maar zelf nog niet ziek zijn) en als katten ziekteverschijnselen hebben die FeLV doen vermoeden.

De door ons gebruikte testmethode is de Witness snaptest. Wij voeren deze test in de kliniek uit, nadat we wat bloed (een paar druppels is voldoende) van uw diertje hebben afgenomen. Wij scheren de dieren hiervoor niet, hetgeen vooral voor fok- en showdieren heel belangrijk is. Met deze sneltest (binnen enkele minuten hebben we de uitslag) wordt virus aangetoond in het bloed.

Bij een positieve uitslag sturen we het bloed in de meeste gevallen nog naar een gespecialiseerd laboratorium voor bevestiging. Dit moet omdat er vals-positieve uitslagen kunnen voorkomen. Het is belangrijk om altijd naar de patiënt te blijven kijken. Een kerngezonde kat die alleen voor een screening kwam en die positief bevonden wordt, zul je met meer wantrouwen bekijken, dan een dier dat alle verschijnselen van een FeLV besmetting vertoont. Toch moet je altijd op je hoede blijven bij een positieve uitslag voor vals-positiviteit.

Therapie
Helaas is FeLV niet te genezen. De secundaire bacteriële ontstekingen dienen met antibiotica bestreden te worden. Tegenwoordig hebben we de mogelijkheid om gebruik te maken van Interferon (Virbac). Interferon geeft een enorme boost aan het afweersysteem van het dier. Het is een dure behandeling die in sommige gevallen zeer succesvol gebleken is.

Prognose
Katten die daadwerkelijk ziek zijn zullen helaas overlijden. (50% is overleden binnen 1 jaar, 90% binnen 3 jaar) Hoelang de kat nog kan leven met de ziekte is afhankelijk van de symptomen en de weerstand. De kat dient in ieder geval apart gehouden te worden van andere katten in verband met het sociale besmettingskarakter van FeLV. Dit betekent dat de kat ook niet naar buiten mag, omdat hij dan andere katten kan besmetten.

Preventie
De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten. Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV. Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen. Alleen in risicogebieden, of als het bekend is dat er buiten een met FeLV besmette kat rondloopt, adviseren we u om uw kat te laten vaccineren tegen FeLV. Het bestrijden van FeLV berust vooral op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten. Dit dient vooral in grotere groepen katten regelmatig gedaan te worden, bijvoorbeeld bij catteries, multicat households of een dierenasiel. Zeker voordat een poes ter dekking aangeboden wordt moet er een bewijs zijn dat allebei de katten de ziekte niet bij zich dragen. Vraag hier ook naar als uw kat gaat dekken of laat dekken!

Het team van Dierenkliniek Zuiderkaag wenst uw katjes een FeLV vrij leven toe!!!!

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring