Aanschaf van katten en kittens

Een nieuw spinnend viervoetertje in huis


De informatie die in deze tekst wordt verstrekt is gebaseerd op een folder die enkele jaren geleden is geschreven door de Werkgroep Katten van de Stichting voor Gezelschapsdieren.


De aanschaf van een kat
Katten zijn geweldige huisdieren. Eigenzinnig en onafhankelijk, speels en aanhankelijk. Toch dient de aanschaf van een kat goed overwogen te worden. Besluit daarom nooit overhaast. Zeker, de aanblik van een jong kitten is zo vertederend, dat u wel eens kunt vergeten dat de consequenties van uw besluit een kat te nemen zich over een periode van zo'n twintig jaar kunnen uitstrekken! Ook aan de kosten moet gedacht worden. Het gaat niet alleen over de aanschaf van de kat, maar ook over de uitgaven die daarna komen, zoals de voeding, de diergeneeskundige zorg, pensionkosten als u met vakantie gaat en dergelijke. Bedenk dat veel dierenleed wordt veroorzaakt door een ondoordachte aanschaf van een dier.

Indien u een raskat wilt aanschaffen kunt u dit het beste doen via een raskatten vereniging. Informeer van tevoren goed naar de eigenschappen van de verschillende rassen; het ene ras zal beter bij uw wensen en omstandigheden passen dan het andere.

Kittens worden vaak vanaf acht weken leeftijd bij de moeder weggehaald, maar het is aangetoond dat het voor het welzijn beter is om dit enkele weken later te doen. Raskatten mogen daarom niet eerder dan op een leeftijd van twaalf à dertien weken bij de moeder weg.

Bij een eerste bezoek aan een fokker met een cattery moet men goed voorgelicht worden. Er wordt meestal een week bedenktijd gevraagd. Een zichzelf respecterende fokker zal die vanzelf aanbieden, hij zoekt toch een goed blijvend tehuis voor zijn kittens. Het is niet gebruikelijk om bij het eerste bezoek een aanbetaling doen. De kans bestaat dan dat men het dier uiteindelijk tegen beter weten in toch neemt vanwege het geldbedrag dat soms hoog kan zijn. Let bij aanschaf goed op de specifieke raskenmerken en lees daarom eerst goede kattenboeken met deze informatie. Houd dit in uw achterhoofd bij de verhalen van een fokker die vanzelfsprekend verknocht is aan zijn of haar ras.

Enkele punten om in overweging te nemen bij een bezoek aan de cattery:
- Let goed op de hygiëne, een cattery hoeft niet te stinken.
- De te kopen dieren mogen niet schuw zijn, kittens moeten onbevangen en speels zijn.
- Hoe zijn de kittens gesocialiseerd? Dit is ook belangrijk voor katten.
- De moederpoes moet aanwezig zijn.
- Vlooien zijn géén normaal verschijnsel.
- Dikke buikjes, diarreesporen, smerige oogjes enzovoorts, horen niet aanwezig te zijn.
- Een cattery heeft meerdere dieren. Zijn deze ook aanwezig?
- Koop nooit een kooikat, het dier zal mogelijk niet goed gesocialiseerd zijn.
- Vraag bij twijfel over de gezondheid van het kitten het adres van de behandelend dierenarts en overleg ook met uw eigen dierenarts.
- Een raskat(kitten) mag niet onder de twaalf weken bij de moeder weg.
- De dieren moeten gevaccineerd en ontwormd zijn (zie voor schema op deze website, vraag hiernaar.
- Neem liefst niet een kitten mee met een ogenschijnlijk kleine aandoening, ook niet wanneer de fokker er de medicijnen bijgeeft. Overleg bij twijfel met uw eigen dierenarts.
- Bij twijfel niet kopen, hoe zielig u het ook vindt. Het is op dat moment nog de verantwoordelijkheid van de fokker en niet die van u.

Indien u geen raskat wilt hebben, dan kunt u soms terecht bij vrienden en kennissen en in ieder geval bij het dierenasiel. Ook dan weet u of de kat wel of niet bij u past. De eerste kennismaking zegt veel en verder kunnen de vorige eigenaar of de mensen van het asiel u ook veel vertellen. Adressen van asiels vindt u in het telefoonboek of kunt u opvragen bij de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming.

De keuze tussen een jonge kat (kitten) of een ouder dier is een persoonlijke keuze. Een kitten is speels, zal zich wat makkelijker aanpassen en valt nog op te voeden. Dat brengt dan ook wel weer wat meer werk met zich mee en de kosten zijn wat hoger, zoals voeding, castratie of sterilisatie en vaccinaties. Soms moet u het dier ook nog zindelijk maken; overigens zijn de meeste kittens direct zindelijk zonder training. Een oudere kat is in het algemeen wat rustiger, terwijl een ingreep als castratie meestal al gebeurd is. De aanpassing kan echter wat moeilijker verlopen.

Vaccinaties
Een kat moet in ieder geval zijn entingen gehad hebben. Kijk voor de vereiste entingen onder de betreffende hoofdstukken op deze website.

Voeding
Een kat is, in tegenstelling tot de hond, een echte vleeseter en heeft een volledige voeding nodig. In het algemeen geldt dat fabrieksmatig bereid voedsel alles bevat wat de kat nodig heeft. De acceptatie kan per kat verschillen; soms lust een kat een bepaald merk of een smaak gewoon niet. Uw dierenarts kan u alle benodigde informatie geven over voeding. Het is belangrijk om altijd voorzichtig een overgang naar een andere voeding door te voeren, wanneer uw kat een bepaald type voeding gewend is. Een te snelle voerwisseling kan diarree klachten veroorzaken.

Het voordeel van brokjes is dat het de gehele dag kan blijven staan, mits de kat daarmee om kan gaan (sommige dieren zijn veelvraten en vreten in één keer een heel bakje brokken op, de meeste dieren zullen echter verdeeld over de dag de brokjes tot zich nemen). Met brokjes blijft in ieder geval het gebit van de kat in een betere conditie, alhoewel ook andere factoren hierbij een rol spelen (zuurgraad van het speeksel bijvoorbeeld). Uit onderzoek is gebleken dat de vorm van de brokjes een positieve invloed kan uitoefenen op het gebit. Enkele fabrikanten houden hier al rekening mee. Er zijn soms katten die zich gaan overeten, die kunnen beter in meerdere keren hun dagportie krijgen.

Tenslotte bestaan er speciale dieetvoeders die bij bepaalde ziektes ingezet worden door de dierenarts. U kunt hiermee geconfronteerd worden wanneer uw dier ziek wordt. De meeste dieetvoeders kunnen meteen gegeven worden, zonder langzame overgang, uw dierenarts zal u hierover adviseren.

Mijn kat gaat zich opeens wat anders gedragen!
Dan is de kat mogelijk geslachtsrijp geworden en dat gebeurt ongeveer op de leeftijd van zes maanden. Individuele verschillen komen natuurlijk veel voor. In ieder geval betekent het dat de poes "krols" gaat worden en de kater opeens zeer geïnteresseerd raakt in zijn vrouwelijke soortgenoot. De frequentie waarmee de poes krols wordt en de mate waarin, verschilt per ras en individu.

Meestal zal een poes wanneer zij tijdens de krolsheid niet gedekt wordt zo'n drie weken later weer krols worden en dat blijft zich jarenlang herhalen. Een poes zal alleen "gedekt" willen worden tijdens de krolsheid. Een geslachtsrijpe kater kent geen "periodes".

Als het gaat om katten die niet voor de fok gebruikt worden, dan kunt u ingrijpen. De poes of kater kunnen gecastreerd worden. Bij de poes wordt vaak foutief de term sterilisatie gebruikt. Zie voor nadere informatie over dit onderwerp onder het betreffende hoofdstuk op deze website. Bij de meeste dieren geldt het advies: poes en kater: op 6 maanden castreren. Wij van Dierenkliniek Zuiderkaag geven u daar graag nadere informatie over.

Een geslachtsrijpe kater gaat "sproeien". Dat wil zeggen dat de kater zijn territorium, dus uw woning, gaat afbakenen door op bepaalde plaatsen een "geurvlag" uit te zetten. Dat doet hij door tegen voorwerpen aan te plassen. En dat ruikt u! Wat veel mensen niet weten is dat sommige poezen tijdens hun krolsheid hetzelfde kunnen doen.

Verzorging
De hoofdpijlers van een goede verzorging zijn voldoende aandacht voor de kat, een goede voeding, parasieten bestrijding (vlooien en wormen) en een jaarlijkse enting om uw dier te beschermen tegen de gevaarlijke nies en kattenziekte.

Verschoon de kattenbak elke dag. Dat is prettiger voor de kat en voor u. Soms houden katten niet van een overkapte bak en deponeren hun ontlasting er dan gewoon naast. Ook kan de kat de voorkeur hebben voor een bepaald soort vulling van de bak. In het overgrote deel van de gevallen is onzindelijkheid bij een kat op deze twee zaken terug te voeren. Zie voor nadere informatie het betreffende hoofdstuk op deze website.

Sommige rassen hebben intensieve vachtverzorging nodig. Zie voor nadere informatie het betreffende hoofdstuk op deze website. Een langharige kat zoals een Pers, heeft dagelijkse verzorging nodig. Er moet bij alle dieren sowieso goed op ogen (bindvliesontsteking, soms het eerste symptoom van niesziekte), oren (mijten) en vacht gelet worden. Klitten bij (half)langharige dieren moeten zoveel mogelijk voorkomen worden, het kan tot beschadigingen van de huid onder de klitten leiden. Niet alle katten vinden het prettig om geborsteld te worden, probeer ze zo jong mogelijk hieraan te wennen om problemen om oudere leeftijd te voorkomen. Bij sommige dieren lukt het echt niet, deze kunnen dan bij een trimsalon aangeboden worden of soms bij de dierenarts om onder een roes helemaal geschoren te worden.

Onder verzorging valt ook de manier waarop u uw kat houdt. Katten hebben de ruimte nodig en in die ruimte moet er voldoende afleiding zijn, bijvoorbeeld in de vorm van speeltjes, een krabpaal en een klimpaal. Een kat kan gerust binnen blijven. Zeker een kitten dat zo is opgegroeid zal daar in het geheel geen moeite mee hebben. Katten die gewend zijn om naar buiten te zijn kun je vaak niet binnen houden, ze springen letterlijk tegen de ramen op. Als dat het geval is, probeer dat ook een mogelijkheid te creëren dat ze naar buiten kunnen, anders kan het stressniveau behoorlijke vormen aannemen.

De kat en vakantie
Uw kat kunt u thuis door kennissen of de buren laten verzorgen, ikzelf geef er de voorkeur aan om tijdens mijn 2-wekelijkse zomervakantie vrienden in huis te laten wonen, zodat het leven voor mijn 3 katten vergelijkbaar voortkabbelt.. Als dat niet kan, kunt u uw kat ook onderbrengen in een dierenpension. of uit logeren laten gaan bij vrienden of kennissen. Er moet wel heel goed op gelet worden dat uw kat niet kan ontsnappen tijdens zo’n logeerpartij.

Dierenpensions moeten vaak een half jaar van tevoren geboekt worden. Vraag naar de geldende regels van het pension en informeer u goed, ga kijken!!! Zorg ervoor dat u zich goed voelt bij het pension waar u uw dieren onderbrengt. Pensions hebben bepaalde vaccinatie regels, informeer hier ruim van te voren naar. Als uw dier medicatie moet krijgen, vraag dan ook goed of dat mogelijk is in het pension van keuze, hetzelfde geldt voor dieetvoeding. Kortom: informeer u goed en zorg dat u zich 100% goed voelt bij het adres waar u uw dier(en) achterlaat. Het is ook belangrijk dat uw dier een identificatie in zich (chip) of op zich (halsbandje) draagt. Een chip heeft uiteraard de voorkeur, die kan een dier niet verliezen.

Als u de kat wilt meenemen op vakantie, wen het dier daar bij voorkeur jong aan en informeer van tevoren of uw camping of hotel huisdieren toelaat; niet alle vakantieadressen doen dit namelijk. Als u uw kat wilt meenemen naar het buitenland, moet u aan nog meer dingen denken. Waaraan verschilt van land tot land. Informatie hierover kunt u krijgen bij uw dierenarts. Informeer in ieder geval tijdig, want de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht en die moet tenminste een maand van tevoren gegeven zijn.

Wat te doen als uw kat weggelopen is
Natuurlijk zorgt u ervoor dat dit niet kan gebeuren, maar soms zit het ongeluk in een klein hoekje. Wanneer het u overkomt, dan kunt u dat bij verschillende instanties opgeven. Bij dezelfde instanties kunt u ook informeren of uw kat gevonden is. Geef een duidelijk signalement en indien aanwezig, ook het nummer van de chip of tatoeage door (hiermee wordt maar weer duidelijk hoe belangrijk het is om uw dier te chippen).

Dit zijn enkele instanties:
Dierenopsporingsdienst Amivedi (er zijn 70 Amivedi posten in Nederland); inlichtingen tel. 010-4183859 of 040-432811; Stichting Registratie Gezelschapsdieren Nederland SRGN (tatoeage kat); Nederlandse Databank Gezelschapsdieren NDG (elektronische identificatie chips) tel. 0900-4040456; de dierenasiels en de plaatselijke afdeling van de dierenbescherming. Ook kunt u contact opnemen met de Dierenambulances, politie en de dierenartsen in uw woongebied. Als het om een raskat gaat, meldt het dan ook bij de vereniging die de stamboom van uw kat heeft afgegeven. Verder kunt u een advertentie ophangen in supermarkten en laten plaatsen in de plaatselijke krant, briefjes huis aan huis verspreiden. Het kan goed mogelijk zijn dat de kat in de eigen buurt rondzwerft. Roep of probeer het dier te lokken door bijvoorbeeld met kattenbrokjes te rammelen. Doe dit bij voorkeur 's morgens vroeg of 's avonds laat.

Wat moet ik doen met een gevonden kat
Aangifte doen bij Amivedi, het dierenasiel in de omgeving waar het dier gevonden is, de politie, dierenambulance of de NDG. Het is sowieso belangrijk om het dier te laten scannen bij de dierenarts (of het asiel) op zoek naar een chip. Indien de kat gewond is een gang naar de dierenarts sowieso gewenst. U kunt dit indien u dat wilt via de dierenambulance in uw woongebied regelen. Deze zullen het diertje op komen halen en naar een dierenarts. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf het heft in handen te nemen en naar hun eigen dierenarts te gaan; daar is natuurlijk helemaal niets op tegen, wanneer het diertje maar geholpen wordt. Verder kunt u een advertentie ophangen bij de supermarkt of er een plaatsen in de plaatselijke krant. U kunt het gevonden diertje ook naar het dichtstbijzijnde asiel brengen. Bij het vinden van een dode kat kunt u het dichtstbijzijnde asiel bellen, dan wel de dierenambulance, Amivedi of de politie. Het blijft essentieel dat een eventueel aanwezige chip afgelezen wordt. Vele instanties hebben chip readers waarmee dit gedaan kan worden, sowieso heeft uw dierenarts een chipreader. U kunt er ook voor kiezen het gevonden dode diertje bij de dierenarts te brengen, deze zal daarna precies weten wat te doen.

Wij van Dierenkliniek Zuiderkaag wensen u ontzettend veel plezier met uw nieuwe lieve spinnende, spelende, knuffelende aanwinst.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring