Voorhuidontsteking

Een voorhuidontsteking of balanophosthitis komt erg vaak voor bij niet gecastreerde reuen. Vroeg of laat krijgt elke niet gecastreerde reu er wel last van. De ontsteking wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De oorzaak van de infectie is gelegen in het uitschachten van de penis tijdens een (al dan niet volledige) erectie. Reuen schachten vaak uit als ze geslachtsrijp zijn. We zien de eerste symptomen dan ook vanaf de leeftijd van 6 maanden.


Symptomen
Door de infectie zal ontstekingsmateriaal (pus) ontwikkelen onder de voorhuid en zich daar ook ophopen. Dit kan uit de voorhuid druppelen, hetgeen vaak vieze en stinkende plekken veroorzaakt. Het is een onschuldig, maar ook heel vervelend probleem. Sommige eigenaren verwarren dit met urineverlies. Soms is de ontsteking zo erg dat het ontstekingsmateriaal er uit druipt. De penis zal door de ontsteking ook roder tonen dan normaal. Het grootste probleem bij voorhuidontstekingen is, dat ze vaak terugkomen.

Diagnose
De symptomen zijn erg duidelijk en wij zullen geen moeilijkheden hebben om een diagnose te stellen.

Behandeling
Er is een aantal mogelijkheden om een voorhuidontsteking te behandelen:
* Er zijn speciale voorhuidreinigers die u bij ons kunt halen, hiermee reinigt u regelmatig de voorhuid. Dit geeft vaak een acceptabele verbetering. Het probleem is dat het steeds terug blijft komen, dus de reinigingen zullen regelmatig herhaald moeten worden.
* Eventueel kan deze lokale behandeling met een voorhuidreiniger aangevuld worden met een lokale antibioticabehandeling.
* De definitieve oplossing is meestal castratie. Het uitschachten van de penis zal na een castratie uitblijven. Jammer genoeg is het geen 100% oplossing. Ook gecastreerde reuen kunnen in enkele gevallen nog last van dit probleem houden.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring