Doofheidsonderzoek

Waarom wordt een doofheidsonderzoek uitgevoerd?

* Op verzoek van een eigenaar die vermoedt dat zijn of haar dier aan één of beide oren doof is.
* Op verzoek van de fokker of rasvereniging. Bij bepaalde dieren is er een verhoogde kans op aangeboren doofheid. Dit zijn honden met een hoofdzakelijk witte vacht (bijvoorbeeld Dalmatische hond, Argentijnse dog, Bull terrier, Engelse Setter). Het komt ook meer voor bij honden met een merle gen (Collie, Shetland Sheepdog en Australian Cattledog).

Wat houdt het onderzoek in?
Omdat doofheid verschillende oorzaken kan hebben bestaat het onderzoek uit twee delen.
1. Allereerst worden de gehoorgang en het trommelvlies grondig geïnspecteerd met een otoscoop om uit te sluiten dat de eventuele doofheid veroorzaakt wordt door een zeer vuile en/of ontstoken gehoorgang of een kapot trommelvlies.
2. Daarna wordt met speciale apparatuur het gehoorzenuwstelsel getest, het zogenaamde Brainstem Auditory Evoked Response onderzoek (BAER-onderzoek). Om storing op de apparatuur door kauwspieren uit te sluiten krijgt het dier voor het onderzoek een klein roesje. Het onderzoek zelf is pijnloos.

Is het onderzoek verplicht?
Bij een aantal rassen is het verplicht om de dieren te onderzoeken op doofheid voordat er mee gefokt mag worden. Dit geldt voor de Dalmatische hond, de Bull terrier, de Australian Shepherd dog en de Australische cattledog.

Officiële erkenning?
Alleen de BAER-test wordt door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en de Federation Cynologique International (FCI) erkend.
De resultaten van de test worden vastgelegd in een officieel onderzoeksrapport "Cochleaire doofheid".

Ik wil een gehoortest voor mijn hond:
Uw hond moet minimaal 6 weken oud zijn en moet een chip hebben. Wij kunnen een afspraak voor u maken in Zeist bij Nico Dijkshoorn die bevoegd is om de BEAR-test af te nemen. U kunt ook zelf een afspraak maken: 030-6954264. Neemt u wel de stamboom mee. Indien het om een heel nest gaat, kan ook gelijk een afspraak voor het gehele nest gemaakt worden, mits de dieren ouder zijn dan 6 weken en voorzien zijn van een chip door een nestcontroleur. Dan is het wel zaak de aanvragen van de stambomen of de chipformulieren mee te nemen.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring