Het castreren van een reu

Beweegredenen om een reu te laten castreren, kunnen onder andere zijn het elke keer weglopen bij het uitlaten als er een loopse teef geroken wordt of het stoppen met eten wanneer de hormonen opspelen door een loops teefje in de buurt, dominant gedrag ten opzichte van andere honden, of het steeds weer ontwikkelen van een voorhuidontsteking. Over het algemeen is het zo dat reuen wat rustiger worden en minder dominant gedrag zullen vertonen na castratie. Het worden echter beslist geen slome honden, iets waar sommige eigenaren bang voor zijn. Bovendien gaat de voorhuidontsteking meestal ook over, hetgeen door veel eigenaren als een groot voordeel gezien wordt. Indien u uw reu wilt laten castreren kan dit in principe gedaan worden vanaf 6 maanden leeftijd.
Naast het chirurgisch castreren bestaat er ook het zogeheten chemisch castreren. Dit is een injectie die onder de huid gegeven wordt en gemiddeld zo’n 4-6 weken werkt. Dit kan soms gedaan worden om te kijken wat het effect van castreren zal zijn bij een erg dominante reu.

 


Voor- en nadelen van een castratie

De voordelen zijn:
- Vermindering van dominantie naar andere honden.
- Minder last van loopse teven.
- Er bestaat geen kans meer op de ontwikkeling van een prostaatontsteking.
- Meestal geen last meer van voorhuidontstekingen.

De nadelen zijn:
- Uw reu kan gewichtsproblemen krijgen. Hiervoor geldt hetzelfde als wat bij de teef besproken is.
- Er is een iets grotere kans op het ontstaan van prostaattumoren (met name bij de Bouvier neemt deze kans fors toe: 8% meer kans).

Hoe wordt de castratie uitgevoerd?
Voor het castreren van een reu, wordt een snede gemaakt net voor de balzak. De ballen worden hierbij één voor één naar voren gedrukt, ingesneden, onderbonden en verwijderd. De huid en onderhuid worden daarna in 2 lagen gehecht, dusdanig dat u en de hond geen hechtingen aan de buitenkant ziet zitten. Iedere hond krijgt pijnstilling mee naar huis voor enkele dagen post-operatief.

De castratie bij een reu is niet een operatie die wij standaard zouden aanbevelen om uit te voeren. Er moet echt een reden voor zijn om dit te doen. Wij nemen het iets verhoogde risico op de ontwikkeling van prostaatkanker heel serieus.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring