Artrose bij honden

Artrose is eigenlijk niets anders dan de reactie van een gewricht op iets in het lichaam. Hierbij gebeuren in grote lijnen altijd dezelfde dingen. De oorzaak van artrose kan heel verschillend zijn. Van een bloeding in het gewricht, bijvoorbeeld door hard stoten, tot een gescheurde gewrichtsband of een infectie. Ook bij botbreuken waarbij het gewricht betrokken is geraakt zal door vormveranderingen in het gewricht artrose ontstaan.


We worden regelmatig geconfronteerd met jonge honden die artrose ontwikkelen op basis van groeistoornissen. Hieronder vallen de problemen zoals heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). HD kan onder andere ontstaan omdat de heupgewrichten te los zitten, waardoor ze gaan ‘rammelen’ en beschadigingen oplopen. Bij ED is sprake van losse kraakbeen- en/of botfragmentjes in de ellebooggewrichten waardoor beschadigingen ontstaan. Ook de patella luxatie (een te losse knieschijf die van zijn plek afschiet) is een probleem dat bij jonge honden voorkomt waarbij op den duur artrose zal ontstaan. Bovengenoemde oorzaken zijn problemen met een erfelijke achtergrond, maar ook door overbelasting of verkeerde voeding (vooral in het eerste levensjaar) kan de ontwikkeling van gewrichten verkeerd gaan en kan artrose ontstaan.
Bij wat oudere dieren gaat overbelasting een belangrijke rol spelen. Dit kan door overmatig gebruik van de hond (bepaalde zware vormen van ‘sport’) maar natuurlijk ook door overgewicht of de combinatie van beide. Trauma (een echte beschadiging) kan veel oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat in het kniegewricht de voorste kruisband scheurt, eventueel de meniscus aan de binnenkant van de knie kapot scheurt en dubbel klapt, de zogenoemde ‘voetbalknie’. Natuurlijk ontstaat er ook beschadiging wanneer een gewricht luxeert of uit de kom schiet, bijvoorbeeld een heupluxatie en elleboogluxatie.
Beschadigingen ontstaan meer geleidelijk door chronische overbelasting. Polsgewrichten bijvoorbeeld zijn vaak beschadigd door veel naar beneden springen of over schuttingen springen.

Verschijnselen
Röntgenfoto van artroseAls er sprake is van artrose wordt het botweefsel wat breder, een knie met artrose voelt dan aan als een dikkere knie. Dit wordt versterkt door verdikking van het gewrichtskapsel en overvulling van het gewricht door overmatige productie van gewrichtsvocht. Dit gewrichtsvocht is niet meer van de goede, wat stroperige kwaliteit. Daardoor kan het niet meer goed als glijmiddel dienen en heeft het ook niet meer de goede samenstelling om het gewrichtskraakbeen te kunnen voeden. Hierdoor wordt het kraakbeen minder glad, wat dunner en minder sterk. Er komen kleine scheurtjes in en soms slijt het helemaal weg tot het onderliggende bot bloot komt te liggen in het gewricht. De doorbloeding van het hele gebied, in en rond het gewricht, maakt dat van buitenaf vaak duidelijk te voelen is dat het gewricht warmer aanvoelt.

Behandeling
Om artrose te behandelen moeten we ons realiseren dat de veranderingen aan het beenweefsel en de ernstige kraakbeenveranderingen nooit meer kunnen herstellen. Oppervlakkige beschadiging van het kraakbeen kan wel herstellen. De pijn zal verminderen als het gewricht weer soepeler kan bewegen, het kraakbeen weer dikker en veerkrachtiger wordt en de overproductie van gewrichtsvocht stopt.

Allereerst moeten we de oorzaak wegnemen als dat kan: een gewricht stabiliseren (meestal operatief) of losse fragmentjes verwijderen.
Daarnaast moeten we de pijn bestrijden zodat het dier het gewricht weer durft te gaan gebruiken. Het belang van de huidige generatie pijnstillers is ook dat ze een ontstekingsremmende werking hebben, waardoor achteruitgang van een gewricht door steeds weer optredende (steriele) ontstekingen geremd wordt. De soepelheid van het gewricht kunnen we vergroten door passief bewegen. De eigenaar kan dit zelf, maar soms kan de hulp van een fysiotherapeut (speciaal opgeleid voor het werken met dieren) enorm helpen. Wij adviseren om altijd eerst de patiënt door de in onze kliniek werkende fysiotherapeut te laten inventariseren en te laten behandelen, waarna zij gerichte oefeningen mee naar huis kan geven die de eigenaar dan zelf kan uitvoeren. Het is heel erg belangrijk om uitgebalanceerde voeding te geven om de gewrichten van uw hond te ondersteunen en verdere achteruitgang te remmen. Tevens kunnen voedingssupplementen die specifiek de kwaliteit van het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof verbeteren helpen.

Het allerbest voor een gewricht is als het op de manier beweegt en gebruikt wordt waarvoor het is bedoeld: rechtlijnig bewegen maakt dat alle gewrichten die voor de normale beweging gebruikt worden optimaal worden gebruikt. De draaibewegingen die de heup en schouder kunnen maken zijn vaak niet echt nodig bij gewoon lopen. Een reu die zijn poot niet goed kan optillen met plassen doet dat dan maar een beetje aangepast, maar de gewone loopbeweging kan hij niet aanpassen! Als met hulp van pijnstilling, voedingssupplementen, eventueel fysiotherapie en passief bewegen het lopen weer geleidelijk wordt opgebouwd zal ook de soepelheid van de gewrichten weer verbeteren. Zwemmen is een heel goede manier om de beweeglijkheid te vergroten en spieren te trainen. Daarnaast moet de hond ook echt lopen, want bij onbelast bewegen zoals zwemmen wordt het kraakbeen in de gewrichten nog onvoldoende geprikkeld tot herstel. Bovendien gebruikt een hond bij zwemmen slechts zijn voorpoten, de achterpoten doen niet echt goed mee in het bewegingspatroon. Voor het verbeteren van de voeding van het gewrichtskraakbeen is het namelijk nodig dat het wordt belast. Het kraakbeen is net een spons: bij belasting wordt het een beetje samengedrukt en komt er vocht met afvalstoffen naar buiten, als de druk er weer af is zuigt het kraakbeen zich weer vol met gewrichtsvocht. In dat vocht zitten de voedingsstoffen en bouwstoffen zodat herstel kan plaatsvinden. Wij hebben voor optimale watertraining hydrotherapie in onze kliniek. De hydrotherapie behandelingen worden uitgevoerd onder leiding van een fysiotherapeut.

Hiermee zijn we aangeland bij de volgende mogelijkheid om artrose te behandelen: voeding en voedingssupplementen waarin de bouwstoffen voor het gewrichtskraakbeen zitten. Er zijn enkele speciale dieetvoeders op de markt, die uw hond zullen helpen in zijn strijd tegen de artrose. Wij kunnen u daarover een deskundig advies geven. Er zijn verschillende voedingssupplementen op de markt. Deze voldoen lang niet allemaal de eisen die wij als dierenkliniek stellen aan. Wij hebben een zorgvuldige afweging gemaakt om tot een keuze voor de beste en meest uitgebalanceerde preparaten te komen. U kunt ons altijd benaderen voor een advies op maat. Tenslotte is het uiteraard essentieel dat uw hond geen overgewicht heeft. Ook hierbij kunnen wij u en uw hond helpen en begeleiden.

Tot slot
Om het ontwikkelen van artrose te voorkomen is goede voeding en verstandig bewegen met name in de opgroeifase in het eerste jaar van het grootste belang. Bij beschadigingen of duidelijke oorzaken moet zo snel mogelijk worden ingegrepen, zo nodig laten opereren. Voor alle voorkomende operaties kunt bij ons in de kliniek terecht. Een gewricht met artrose wordt nooit meer een normaal gewricht om te voelen en te zien, bijvoorbeeld op een röntgenfoto. Maar met goede begeleiding kan het wel weer normaal gaan functioneren, zodat de hond zijn normale bewegingspatroon weer zo goed mogelijk kan oppakken!

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring