Syringomyelie

Inleiding

Syringomyelia is een ziekte die naarmate de tijd voortschrijdt steeds ernstigere symptomen laat zien. Syringomyelia komt voor bij meer dan 80% van de Cavalier King Charles Spaniels, maar ook bij andere rassen. Het wordt veroorzaakt door een misvorming van de schedel. Dit zorgt ervoor dat de schedel te klein is voor de hersenen. Dit dwingt de hersenen uit te puilen in het achterhoofdsgat, in het ruggenmergkanaal. Het CSV (hersenvocht) raakt geblokkeerd, de druk stijgt en er vormen zich holtes, gevuld met vocht, in het ruggenmerg. Hierdoor kunnen neurologische symptomen gezien worden en pijn.

Symptomen
De verschijnselen openbaren zich meestal tussen 6 mnd en 3 jaar maar kunnen zich op elk ogenblik voordoen, zelfs bij pups van 8 weken oud! Hoe jonger de klachten beginnen hoe ernstiger. Symptomen treden vaker op bij opwinding of tijdens uitlaten aan de lijn, het kan in periodes voorkomen. In de meeste gevallen zullen de symptomen subklinisch tot mild zijn. De meest gemelde klachten zijn: buitensporig krabben (vaak ‘lucht’ krabben), gevoeligheid of onverklaarbare pijn rond nek, kop, schouders en/of achterpoten. Soms slapte, stijfheid of pijn in de poten. Janken zonder reden (we weten dat er wel degelijk een reden is voor het janken: pijn!!!, maar het toont zich alsof er niets aan de hand is en ze ineens janken).

Meer in detail:
Krabben: vaak tot continu krabgedrag kop, schouders, oren, vaak unilateraal. Kan lang duren, in episodes. Soms echt tot bijten aan toe. Het in de lucht krabben is een ander gebruikelijk symptoom, vaak tijdens lopen aan de lijn. Een tuigje in plaats van halsband verlicht de klachten iets.
Algehele expressie van pijn: janken, jammeren tot schreeuwen en gillen zonder klaarblijkelijke oorzaak (pijn!!!). Vaak bij lopen aan de lijn. Vaak wil de hond niet meer aangeraakt worden op bepaalde plaatsen, vaak unilateraal. Ze willen niet opgetild, pijnlijke blik in de ogen of hijgen. Het weer kan een factor zijn in de uitingen van de pijnaanvallen.
Zoeken koele plekken of rusteloos zijn: constant verliggen, koelte schijnt verlichting te geven.
Zwakte ledematen: soms ontwikkelen de dieren een golvend, rollend loopje, progressief. Gebrek aan coördinatie is mogelijk. Ze zakken makkelijker ineen, vallen soms om. Soms vooral omvallen tijdens borstelen, spelen, verzorgen of wassen. Soms moeite met opstaan, traplopen, springen. Ze kunnen periodiek manken, soms is vooral 1 poot zwak.
Likken aan de voeten: soms obsessief aan de voeten likken.
Moeheid, sloomheid: slaperigheid, groot deel van de dag slapen, vaak met de kop hoger gelegen.
Vlieghappen, kopschudden, met de lippen likken, overmatig geeuwen: worden gemeld.
Eet en drinkgedrag: vaak ongemak bij eten, omdat bak te laag staat, soms verslikken of anorexie.
Schuren met de kop: als een bezetene met de kop langs de vloer schuren soms sleeën met de kop, tot letsels aan toe. Graven of schuiven: soms als een bezetene aan meubels of kleden graven, soms langs de bank rennen en zichzelf er tegenaan duwen. Maniakaal gedrag, vooral na pijnperiode.
Cirkelgang: soms cirkelvormig patroon van lopen.
Beschadiging zenuwen, stijfheid, aanvallen: verlies van gevoel, spierkracht of gehoor mogelijk. Soms neurologische problemen met de ogen, zenuwbeschadiging lijkt progressief. Sommige dieren ontwikkelen een stijve nek, rug of poten. In erge gevallen verstijving nek, nek scoliose, of buigen hele lichaam in een ‘C’-vorm tijdens rennen. Hoofd kan trillen of opzij gehouden worden, soms treden er aanvallen op, sporadisch tot frequent.

Diagnose
MRI hoofd/nekgebied, symptomen.

Behandeling
Pijnstillende medicatie, homeopathie, shunt- of decompressie chirurgie.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring