DNA-test HCM bij Maine Coons/Ragdolls

HCM staat voor hypertrofische (verdikkende) cardiomyopathie (cardio = hart, myopathie = spierziekte), een veel voorkomende hartaandoening bij de kat. Er ontstaat een verdikking van de hartspier. Om de verdikking van de hartspier naar binnen toe voortschrijdt zal de inhoud van het hart kleiner worden. Het hart kan hierdoor minder goed gevuld worden met bloed waardoor een abnormale bloedstroom in het hart zal ontstaan. Wij kunnen dit horen als een ruis. We kunnen soms ook slechts een bonzend hart horen of een afwijkende hartslag (een galopritme bijvoorbeeld, als van een galopperend paard). Fatale hartritmestoornis ontstaan bij bijna alle kattenrassen. Jonge katten en ook oudere dieren kunnen plotseling dood neer vallen. Het is doodsoorzaak één in de kattenpopulatie. Soms wordt de kat eerst benauwd omdat er vocht in de borstholte/longen ophoopt wanneer het hart het bloed niet meer efficiënt kan rondpompen. Er zijn veel erfelijke vormen van HCM, er zijn echter nog maar enkele genetische markers bekend. Middels testen (DNA, echografie) en een geschikt fokbeleid wordt geprobeerd deze aandoening terug te dringen in de kattenpopulatie.


Er is een DNA-test beschikbaar voor HCM bij katten. Hierbij wordt op twee genen (HCM1 en HCM2-test) getest om te kijken of de kat HCM zal gaan ontwikkelen. Tot dusverre is deze test alleen bruikbaar voor de Maine Coon en de Ragdoll. U moet zich wel realiseren dat HCM waarschijnlijk door meerdere ‘defecte’ genen veroorzaakt kan worden. Het kan dus zijn dat er in de toekomst nog meer genen ontdekt worden die HCM kunnen veroorzaken. De test biedt dus nog geen 100% uitsluitsel. Indien een kat een defect gen heeft zal het dier zeker HCM ontwikkelen. Indien het gen afwezig is dan zal het in ieder geval deze vorm van HCM niet ontwikkelen. Het blijft echter van belang om echocardiografisch onderzoek te doen om andere hartafwijkingen op tijd te ontdekken (zie op onze website).

Voor de DNA test wordt het liefst EDTA-bloed gebruikt. We nemen daarvoor 4 ml bloed af. Wij zullen een bloedafname voor fokkatjes altijd zonder scheren proberen uit te voeren. Indien dit echter niet goed mogelijk blijkt, zal het diertje toch geschoren moeten worden om het vat beter in beeld te brengen, dit zal altijd met u overlegd worden. Wij van Dierenkliniek Zuiderkaag proberen altijd rekening te houden met de showkwaliteiten van uw dier en het feit dat u mogelijk vlak na de bloedafname een show gepland heeft staan.

U kunt dus bij ons een afspraak maken voor bloedafname en dan sturen wij het bloed op naar het betreffende specialistische laboratorium. Wij adviseren u sowieso om uw dier te allen tijde van een chip te voorzien, goed fokken vereist identificatie, zeker wanneer er getest gaat worden. Bij het ontbreken van een chip kan een uitslag nooit gerelateerd worden aan een specifiek dier. Wij zullen de chip controleren alvorens het formulier in orde te maken. Het laboratorium eist chip registratie alvorens een certificaat afgegeven wordt. Er volgt zonder chip wel een uitslag, maar geen certificaat. U kunt ook het bloed op laten slaan in een databank, bij toekomstige testen kan dit bloed dan nogmaals gebruikt worden en hoeft u niet opnieuw bloed te laten afnemen van uw kat. Hierbij wordt uiteraard weer een chip identificatie eis gesteld door het laboratorium.

Voor betaling van dit bloedonderzoek, ontvangt u rechtstreeks een rekening van het laboratorium, waarin ook de uitslag zal staan. Wij brengen alleen kosten in rekening voor het afnemen en versturen van het bloed.

Voor verdere vragen kunt u ons altijd bellen. (0224 218997).

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring