Sproeien en onzindelijkheid

Sproeien en onzindelijkheid zijn niet hetzelfde


Met dank aan Nynke Endenburg en Over Dieren
Nynke Endenburg is toegevoegd wetenschappelijk medewerkster bij de Hoofdafdeling Geneeskunde van Gezelschapsdieren in Utrecht en werkt onder andere voor het Multidisciplinair Onderzoeksinstituut voor de relatie mens-dier. Zij is gepromoveerd op de betekenis van huisdieren voor mensen. Speciaal voor Over Dieren schrijft Nynke Endenburg een pagina over de relatie die bestaat tussen mensen en huisdieren. Ze heeft een aantal boeken gepubliceerd, waaronder ‘Help, mijn kat doet het naast de bak’. Dit boek behandelt kattengedrag en biedt oplossingen voor problemen en is bij Dierenkliniek Zuiderkaag verkrijgbaar.

Gedragsprobleem
De gedragsproblemen die bij katten het meeste voorkomen zijn onzindelijkheid en sproeien. Maar ondanks het feit dat veel kattenbezitters met deze problemen geconfronteerd worden, bestaan er nog steeds veel fabeltjes rondom deze gedragsproblemen. Dit is dan ook vaak de reden waarom het lang duurt voordat de juiste gedragstherapie kan worden ingesteld. En voor alle gedragsproblemen bij katten en ook voor deze twee geldt, dat hoe eerder een therapie wordt ingesteld hoe groter de kans op succes is.

Het allerbelangrijkste is dat de eigenaar het gedragsprobleem goed observeert en vervolgens gedetailleerd kan beschrijven. Na het observeren kan men het beste eerst een dierenarts consulteren om na te laten gaan of er geen lichamelijke oorzaken aan de problemen ten grondslag liggen. Hoe weet men nu of men met sproeien of met onzindelijkheid te maken heeft? Bij sproeien blijft een kat staan, steekt z'n staart in de lucht en sproeit recht achteruit tegen verticaal staande of hangende voorwerpen of bijvoorbeeld de gordijnen. Bij onzindelijkheid gaat een kat zitten en doet zijn behoefte (ontlasting en/of urine). Dit kan op de meest ongewenste plekken gebeuren.

Sproeien
Waarom sproeien katten? Sproeien is een natuurlijk gedrag en is bedoeld om het territorium van een kat af te bakenen. Omdat katten heel goed kunnen ruiken en hun communicatie grotendeels via geuren verloopt, kunnen katten uit de urinelucht afleiden of een poes bijvoorbeeld krols is, of welke kat op een bepaald moment in de buurt geweest is. Een groot misverstand is dat alleen katers kunnen sproeien. Ongecastreerde katers doen het wel veel vaker en de lucht van hun urine is veel doordringender dan die van hun gecastreerde soortgenoten en poezen. Als een kater die sproeit gecastreerd wordt, is het sproeiprobleem in huis in 80 procent van de gevallen opgelost. Maar zoals gezegd sproeien gecastreerde katers en poezen ook.

Ons huis is een (gedeelte) van het territorium van uw kat(ten). Katten hebben nog andere methoden om hun luchtje in hun territorium te verspreiden. Dat hoeft niet perse door middel van sproeien. Dit kan bijvoorbeeld door het ‘kopjes’ geven. Veel eigenaren denken dat katten dit doen om hun aanhankelijkheid te tonen, maar in werkelijkheid zorgen katten er op deze wijze voor dat wij de geur van hun territorium aannemen. Als er door omstandigheden veel stress optreedt door bijvoorbeeld een verbouwing of de geboorte van een baby, is dit voor veel katten een aanleiding om met sproeien te beginnen. Sproeien is dus stress gerelateerd en heeft niets met de kattenbak te maken.
Als u ziet dat uw kat een van de eerste keren sproeit, is het van belang na te gaan wat hiervan de oorzaak is. Ofwel welke stressfactor zorgt ervoor dat uw kat met dit gedrag begint. Het is namelijk zaak deze stressfactor zo spoedig mogelijk te elimineren. Maar ja, dat is niet altijd eenvoudig of mogelijk. Wanneer is het wel mogelijk? Bijvoorbeeld bij een kattenluikje. Vaak blijkt dat door het kattenluikje niet alleen de eigen katten naar binnen komen, maar ook vreemde katten. Uw eigen kat(ten) kunnen zich hierdoor zeer bedreigd in hun eigen territorium voelen. Sproeien is dan vaak het antwoord. Ook de vreemde katten kunnen in uw huis gaan sproeien, uw eigen katten zullen hier dan weer overheen sproeien. Het sluiten van het kattenluikje of een kattenluikje waar alleen uw eigen katten doorheen kunnen, door middel van een zendertje, is dan de oplossing.

Als katten in uw huis gesproeid hebben, kunt u dit het beste met warm water en bijvoorbeeld groene zeep schoon maken. Nooit met een (scherp) ruikend schoonmaakmiddel! Dit is namelijk voor veel katten het sein om opnieuw over die plek heen te sproeien.
Manieren om het sproeien onaantrekkelijk te maken zijn er zeker. Als een kat telkens tegen dezelfde plek sproeit, kunt u de watjes truc proberen: als een kat kopjes geeft, geeft hij ook geursporen af net als bij het sproeien. Met deze truc probeert u als het ware de kat voor te zijn. Veeg met een watje langs de zijkanten van zijn bek en plak dit op de plek waar de kat altijd sproeit. Doordat deze plek zijn geur nu draagt, zal sproeien overbodig worden.

Een andere manier is het gebruik van de plantenspuit. Even spuiten om de kat te laten schrikken is voldoende om hem weg te jagen. Bij deze methode is het echter wel zaak om de kat op heterdaad te betrappen.

Onzindelijkheid
Onzindelijkheid kan een aantal oorzaken hebben. Ten eerste kan er een lichamelijke grondslag zijn, namelijk blaasgruis, blaasstenen of blaasontsteking. Vaak is het zo dat katten die al jaren zindelijk zijn en dan opeens niet meer. Ze gaan dan op allerlei verschillende plekjes zitten plassen. Uw dierenarts heeft hier medicijnen tegen.

Dan kan er iets zijn met de kattenbakken. Bijna iedereen weet wel dat een kattenbak schoon moet zijn. Maar katten zijn hygiënischer dan de meeste mensen denken. Een plasje of een uitwerpsel kan al genoeg voor bepaalde katten zijn, om geen gebruik meer van de kattenbak te maken. Zij zoeken dan liever een ander en schoner plekje op, bijvoorbeeld de keukenmat of het bed van de eigenaar. Bovendien is het zo dat katten in de natuur niet op dezelfde plaats plassen en poepen. Ze plassen ergens en lopen dan een paar honderd meter verder om te poepen. In ons huis zetten we een bak neer en daar moet de kat het mee doen. Soms moeten zelfs meerdere katten het met een bak doen. Zeker als de katten niet naar buiten kunnen is dat vragen om onzindelijke katten. Toch zijn eigenaren van katten maar met moeite over te halen om meerdere bakken neer te zetten. Pas als er problemen ontstaan zijn, komen er meerdere. Zeker bij problemen van katten is het beter om ze te voorkomen dan te proberen om ze op te lossen. Als u wel zo verstandig bent om meerdere bakken neer te zetten, zet ze dan niet allemaal op een rijtje naast elkaar. Voor de katten is het fijner als ze in verschillende, toegankelijke ruimten staan.

Dan zijn er prachtige bakken in de handel met kappen er op. Deze kappen zijn voor ons mensen erg handig. Het kattengrit blijft er keurig in en de luchtjes van uitwerpselen blijft er fijn onder hangen. Alleen ruiken katten vele malen beter dan wij, en ook de meeste katteneigenaren gaan liever niet op een toilet waar allerlei onfrisse geurtjes hangen. Het is dus beter om de kap eraf te halen. Bij de aanschaf van een kattenbak is het dan wel van belang dat de bak hoog genoeg is en het grit er niet zomaar uitgekrabd kan worden.

Een andere oorzaak waarom katten onzindelijk worden, is als er eten- en drinkbakjes naast de kattenbak staan. Als de bakken en het eten en drinken werkelijk in een ruimte moeten staan, dan kunnen de etensbakjes het beste zover mogelijk van de kattenbakken staan.
Als een kat toch onzindelijk wordt en er liggen geen lichamelijke oorzaken aan ten grondslag, dan kan het beste een extra kattenbak op de plaats waar deze ongelukjes plaats vinden worden neergezet. Dan heeft de kat de mogelijkheid om het in de bak te doen. Maar vaak is deze plek niet een goede plaats voor een kattenbak, bijvoorbeeld voor de buitendeur. Dan is het mogelijk, als de kat goed van deze bak gebruik maakt, deze iedere dag 50 centimeter te verplaatsen, totdat een handiger plaats is gevonden.

Tot slot nog dit: zoals bij alle gedragsproblemen, is voorkomen echt veel beter dan het later proberen op te lossen.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring