slideshow_10.jpg

Voeding

Metabolische veranderingen bij honden met kanker
Tumoren metaboliseren bij voorkeur glucose anaëroob om lactaat te vormen, dat de patiënt dan weer moet omzetten in glucose. Dit gaat ten koste van waardevolle energie in de vorm van ATP-moleculen. Steeds meer zijn de patiënten afhankelijk van vet als energiebron, omdat de tumoren agressief strijden voor de beschikbare koolhydraten, maar niet in staat zijn om het vet effectief te gebruiken. Tumoren gebruiken ook aminozuren om energie te verkrijgen, wat de beschikbaarheid van aminozuren voor de patiënt vermindert. Dit heeft een afname van de spiermassa en een immunosuppressie tot gevolg.

Bij het samenstellen van een dieet voor de kankerpatiënt moeten de volgende overwegingen aandacht krijgen:
* Een beperkt koolhydraatgehalte om de tumorcellen energie te onthouden.
* Een verhoogd vetgehalte om tegemoet te komen aan de energiebehoefte van de patiënt en om de kankercachexie te bestrijden.
* Een verhoogd gehalte omega-3 vetzuren om de tumorgroei te beperken, vermagering tegen te gaan en bijwerkingen van de kankertherapie te helpen verminderen.
* Een matig verhoogd eiwitgehalte om de cachexie te helpen bestrijden en de functie van het immuunsysteem optimaal te houden.
* Een verhoogd gehalte aan het aminozuur arginine om tevens de afweerfuncties te verbeteren.

Er zijn inmiddels diverse voeders op de veterinaire markt die rekening houden met de ondersteuning van uw dier met kanker. Als één van de kankercentra van Nederland, hebben wij uiteraard een uitgebreid assortiment voor u in de kliniek, waarbij we zowel brok als blik aan kunnen bieden. Recentelijk was er alleen blikvoeding die rekening hield met de speciale eisen van uw dier waarbij een tumorziekte is geconstateerd, nu zijn er ook diverse brokken die uw dier het beste geven. U kunt ons altijd bellen om advies te vragen voor uw dier. Onze voedingsconsulente Erlyn Vloemans staat u graag te woord.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl