Chippen

Waarom?

Jaarlijks lopen er in Nederland honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel komt nooit meer thuis, om welke reden dan ook. De meeste gevonden dieren zijn niet geregistreerd, wat het natuurlijk extra moeilijk maakt om hun baasjes te kunnen vinden.

Er is een aantal manieren waarop u uw huisdier kunt identificeren:
1. Halsbandje met penning of kokertje. Deze worden meestal tijdens de avontuurlijke tochten verloren.
2. Tatoeage, sommige dieren hebben nog een tatoeage maar deze wordt in de loop van de tijd niet meer goed leesbaar. Daar komt bij dat het sinds 1 januari 2002 niet meer toegestaan is om dieren te tatoeëren.
3. Een chip laten plaatsen. Dit is de meest efficiënte manier van identificatie van uw huisdier. Tevens is het tegenwoordig nodig indien u van plan bent met uw huisdier naar het buitenland te gaan of als u bepaalde testen (doofheidonderzoek, screenen voor heupdysplasie of elleboogdysplasie, HCM of PKD testen via genetisch onderzoek) laat doen. Ook ziektekostenverzekeraars (Proteq Dier en Zorg verzekering bijvoorbeeld) stellen een deugdelijke identificatie van uw huisdier middels een chip verplicht.

Een chip….wat is dat?
Een chip is een buisje van polymeer (nieuwste technieken), met daarin een microchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is slechts 13,4 mm lang en heeft een doorsnede van 2 mm!
Het polymeer zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten, niet gaan wandelen, niet kan breken en dat het snel en effectief ingekapseld wordt. In de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat.
 
Hoe werkt het?
Als u met uw dier voor een chip komt dan vullen wij een formulier in van de NDG (Nederlandse databank Gezelschapsdieren). Hier komt de naam, soort dier, geboortedatum, adresgegevens eigenaar, adresgegevens dierenarts en een sticker met daarop de barcode met de unieke code. Het formulier dient ondertekend te worden door de eigenaar en de dierenarts. Het chippen zelf is altijd zo gebeurd. Links van de schouderbladen wordt een flinke plooi gepakt en de chip wordt met een naald onder de huid geplaatst. Ook al is de chip nog zo klein, bij het zien van de naald krijgen sommige eigenaren nog meer medelijden met hun huisdier dan ze eventueel al hadden. Het lijkt heftig maar met 2 seconden is het bekeken. De dieren hebben er over het algemeen helemaal geen erg in.
Dan gaan we met een speciaal afleesapparaat over het gebied waar de chip geplaatst en controleren zo het nummer. Een andere sticker met daarop de code wordt voor in het paspoort geplakt. Het nummer wordt ook bij ons in de computer gezet zodat we als zo’n dier bij ons binnengebracht wordt de gegevens kunnen achterhalen in de computer en op sommige formulieren (rabiës titerbepaling, HCM, FIV/FeLV test) kunnen we het nummer invullen.
Het formulier wordt door ons opgestuurd naar de NDG en de huisdiereigenaar krijgt thuis een kaartje toegestuurd met daarop de bevestiging en de gegevens van het dier met de bijbehorende unieke code.

Meer info!
Mocht u meer informatie willen over het chippen, bekijk dan gerust eens de volgende websites: www.dierenchip.nl en www.databankgezelschapsdieren.nl.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl